Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna: Örnsköldsvik behöver folkomrösta om skolornas framtid

 
Nedläggningshot mot ett stort antal skolor och förskolor i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Så har rökbomben inför valet briserat. Socialdemokraterna i Örnsköldsvik har nu, i likhet med sina kollegor i Luleå och Sundsvall, nu fått svar på beställningsuppdraget om framtiden för kommunens skolor. Ingen överraskning att utredningen landade i stordrift med utgångspunkt från den urbana normen. Förslagen som presenteras visar ambitionen att slå sönder vår kommuns själ och hjärta.

I Örnsköldsviks kommun har vi ett antal livskraftiga samhällen med enorm civil förmåga. I byarna finns entreprenörer med stora exporterande företag, lojala anställda till kommunen som ställer upp i vått och torrt och ryggraden för våra industrier. Självständiga medborgare som värdesätter friheten till natur, eget boende och bygemenskap. Friheten att bo, leva och uppfostra sina barn där de vill.

Alla försök att stöpa hela kommunen i samma form är en påle i vårt hjärta. Det kanske sparar kortsiktigt på kostnadssidan - men det slår sönder vår identitet och kommer definitivt påverka framtidens skatteintäkter. Hur många kommer att flytta till och betala skatt i en kommun där dina barn bara kan välja mellan stora skolor? Föräldrar och byar kraftsamlar nu för att försvara sin skola. Grunden har lagts för ideellt resursslöseri, oro och missnöje. Det är dock viktigt att hålla ögonen på bollen. Vi har nämligen sett den här taktiken gång på gång av Socialdemokraterna. Utredningar slängs fram i mitten av mandatperioden som är rejält negativa och skapar stor opinion. Sen kommer S fram som en räddande ängel och undantar ett flertal skolor och behöver “bara” låta de som samlat minst opinion ta smällen. Samtidigt kommer investerings- och underhållsbehovet fortsätta öka på alla skolor som “räddas”. Nästa gång kommer det vara en annan skola som kommer vara minst.

Vi måste se igenom rökridån. Vilka värden och vilket hjärta vi vill se i vår kommun? Vilka styrkor vi kan vara stolta över? Alla försök att stöpa hela kommunen i samma form är en påle i vårt hjärta. Det kanske sparar kortsiktigt på kostnadssidan - men det slår sönder valfriheten till småskaliga alternativ och kommer definitivt påverka framtidens skatteintäkter.

En utredning som tydligt styr skolorna till flera av de områden som råkar vara Socialdemokraternas starkaste valdistrikt måste mötas av ett motstånd som står upp för demokrati och jämlika förutsättningar i alla delar av vår kommun. I avsaknad av lyssnande ledarskap kommer Liberalerna Örnsköldsvik omgående söka samverkan och intresse för att en gång för alla ge våra medborgare en tydlig vision om kommunens skolor genom en folkomröstning som tydligt visar medborgarnas viljeinriktning. Exakt formulering måste få arbetas fram, men det finns två tydliga vägval: Örnsköldsvik skolor ska utvecklas utifrån en utvecklingsplan som utgår från från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar.

Örnsköldsviks skolor ska utvecklas utifrån ett ekonomiskt perspektiv och sträva efter stordrift, likformighet och urbana normer.

Liberalerna Örnsköldsvik

Erica Markusson

Ordförande

André Strödin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel