Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna i Ö-vik vill se en friskare befolkning

I Västernorrland är vi mest överviktiga i hela landet, gäller bland vuxna men framförallt bland våra barn.

Övervikt skapar riskfaktorer för allvarliga sjukdomar som begränsar individens frihet och ökar sjukvårdens kostnader. Vi vet att bättre matvanor och mer fysisk aktivitet förebygger sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, diabetes typ 2 och olika former av cancer. För att bryta trenden behöver fler få mer fysisk aktivitet och bättre matvanor.

Det krävs en kraftsamling för friskare Ö-viksbor och länsmedborgare! Ett ökat fokus på förebyggande hälsoarbete skulle vara en väg att komma till rätta med den negativa ekonomin inom kommunen och regionen.

Liberalerna Örnsköldsvik vill se:

● satsningar på hälsoförebyggande arbete och friskvård,

● tidiga insatser vid elevhälsan,

● mer samarbete mellan socialtjänsten, kurator, elevhälsan och BUP.

Kommunens folkhälsoarbetare ska jobba med folkhälsa i praktiken, inte som en bisyssla i tillväxtarbetet. Samtidigt måste regionen växla upp sitt samordnande ansvar och bidra till helheten.

För barnen har skolan där dom tillbringar en så stor del av sin tid en central roll. Den fysiska miljön i skolan är viktig och bör utformas så att den inspirerar till allsidig rörelse. Stimulerande aktiviteter på skolan, i gymnastiksalen och i samarbete med till exempel idrottsföreningar skapar en naturlig platser att fånga upp de barn som inte är fysiskt aktiva.

Förra mandatperioden la vi en motion om att öka samverkan med idrottsföreningar ge eleverna möjlighet att testa olika idrotter. Det förslaget vill vi se att Örnsköldsvik fortsätter bygga på och även med drogförebyggande aktiviteter.

För att ge vuxna som är i behov av insatser från sociala myndigheter nya möjligheter att vända på situationen vill vi ge socialtjänsten rätt att föreskriva fysisk aktivitet genom rabatterat gymkort eller annan fysisk aktivitet. Samma aktiviteter som vi vill att kommunens pensionärer ska ha tillgång till.

Irene Wallström och Bror Wallström, för Liberalerna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel