Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna: ”Gör vi tillräckligt för barn och unga som mår dåligt?”

Annons

Många pratar om det. Men vad händer egentligen. Vi liberaler tänker på den växande ohälsan bland våra barn och ungdomar.

Det man kallar för självskattad psykisk hälsa ser olika ut beroende på vem man frågar. Det skiljer mellan unga vuxna, tonåringar och ännu mindre barn, mellan flickor och pojkar. Men klart är att den “självskattade psykiska hälsan” ser ut att vara betydligt sämre i dag än vad den var under 1980-talet.

Frågan är - vad vi gör åt detta?

Alla “vet” att om vi tidigt upptäcker tecken på psykisk ohälsa och tidigt möter detta med insatser, så är det avgörande för en mer positiv utveckling. Men frågorna som följer på det är flera.

Finns det kunskap bland de som jobbar med barn och unga om vad psykisk ohälsa är och innebär? Har vi resurser till professionell bedömning av kuratorer, psykologer och läkare i psykiatrin? Är detta ens något vi prioriterar, och i så fall hur då?

Vi liberaler är övertygade om att Regionen (förut hette det landstinget) och kommunerna i Västernorrland måste samarbeta bättre än i dag!

Vi efterlyser ett helhetsperspektiv, ett samlat grepp, för att förebygga psykisk ohälsa. Först och främst skulle vi vilja se en förstärkning av elevhälsan. Att den fick bli det man kallar “första linjen” från förskolan och hela vägen upp till gymnasiet. Att elevhälsan i sin tur bedrev sin verksamhet tillsammans med socialtjänsten samt Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Men så är det inte i dag. Dessutom är köerna till BUP Västernorrland bland de längsta i Sverige. Åtta av tio patienter får vänta längre än vad som är rimligt. Alltså: 80 procent av de som söker hjälp hos BUP, tvingas vänta betydligt mer än de 30 dagar som är den nationella målsättningen (och det kan vara långt nog). Samma sak gäller kravet på behandling eller utredning inom två månaders tid.

Vi måste börja tänka nytt om och hur vi ska kunna få ned den ökande ohälsan hos våra barn och ungdomar. Våra lagar måste harmoniseras och insatserna måste samordnas. Vi behöver något som uppenbarligen inte finns i välfärdsstaten. I det Sverige som nyligen upphöjde FN:s barnkonvention till svensk lag.

Var är det långsiktiga tänkandet och de statliga insatserna för våra barn och ungdomar?

Dina och mina, barn eller barnbarn, bekantas och obekantas. Vad det kostar vet vi inte. Men vi liberaler vet att det kostar att inte göra mer i både pengar och mänskligt lidande!

Liberalerna Örnsköldsvik

Irene Wallström

Erica Marcusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel