Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna: Godkänd skolgång är av högsta prio – inför sommarskola

 
Ö-viks skolor under pandemin
Visa alla artiklar

I över ett år har vi tvingats leva våra liv annorlunda än det vi är vana med. Det är så klart pandemin och covid-19 jag tänker på. Vi får inte träffa våra nära och kära, människors livsverk i form av butiker och restauranger går i spillror. Sjukhusen är konstant pressade av situationen, mer än vanligt. Det kommer ta tid att komma till rätta med allt detta när vi väl vunnit kampen över viruset.

Något annat som kommer att märkas av under en lång tid framöver är alla de unga som i dag inte får en vettig skolgång. Det är på många håll i landet som skolundervisningen numer sköts på distans för att inte smittan ska spridas, det är bra. Men det är bara bra när det kommer till de elever som klarar av att sitta hemma och ändå klara sin skolgång utan några större hinder. Samtidigt har vi många unga som inte alls klarar kriterierna. Deras skolgång var kanske ansträngd redan innan pandemin slog till, och med dagens lösning med hemmasittande så är det kört för dessa elever att hänga med. Det kommer drabba dom lång tid framöver.

Vi i Liberalerna Örnsköldsvik ser en lösning, eller en möjlighet till hjälp för dessa ungdomar. Det vi tänker oss är en lösning som redan har presenterats i andra delar av landet. Bland annat av Liberalerna i Luleå, och som där är mycket välkommet av elever som känner att dom behöver extra studietid.

Förslaget innebär att de elever som är i gymnasieålder och som inte har tiden framför sig att rätta till sina betyg ska få extra tid över sommaren. De som inte har möjligheten att kommande år jobba ikapp och klara sin skolgång innan de avslutar sina studier för att komma ut i arbete eller ska söka vidare till högskola, ska få studera på sommaren och i dessa fall få ersättning. Ersättningen ska vara likställd med den som kommunen erbjuder vid de feriearbete som annars erbjuds ungdomar. Vi tror att detta är en otroligt viktig tid för dessa elever så att de kan komma ikapp där de nu halkat efter. Varför vi tror på att koppla samman detta med en ersättning är för att man annars hellre väljer att göra som sina kompisar, välja sommarjobbet och pengarna.

Att klara sin skolgång och gå ut gymnasiet med godkända betyg är viktigt. Det är i dag ett krav som arbetsmarknaden och samhället ställer då konkurrensen för det där första jobbet är stenhård. Att elever som då halkat efter för att vi, samhället, tagit ifrån dom den trygghet som dom annars har i att kunna vara i skolmiljön och få lärarens stöd ska straffas, ser vi Liberaler som direkt fel. Med denna lösning, tror vi att fler ska kunna ta studenten med godkända betyg i en betydligt större utsträckning.

Det är bråttom, och vi ser därför att bildningsnämnden tar fasta på vårt förslag och lyfter frågan snarast.

André Strödin, ordförande Liberalerna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel