Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna: En skola i Långviksmon är en långsiktig lösning

 
Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet
Visa alla artiklar

Örnsköldsviks landsbygd lockar till boende, arbete och utveckling. Den ger en frihet som ska vara lätt att välja för den som vill. Saknas samhällsservice rycker vi bort möjligheten att välja ett liv på landsbygden.

Samhället måste byggas för framtiden. Kortsiktiga beslut skapar oro. Skulle du våga flytta med dina barn till en by utan att veta var de ska gå i skolan? Skulle du våga ta lån och investera i en verksamhet om du inte vet om din personal kommer kunna bo i närheten?

Vi Liberaler ställer oss bakom en investering i en ny skola i Långviksmon. Det är just en sådan långsiktig investering i landsbygden som är nödvändig för att skapa framtidstro. Läget är strategiskt och i kombination med bibehållen förskoleverksamhet stärks samhällsservicen inte bara i Långviksmon utan på sikt i hela nordvästra delen av vår kommun.

I Långviksmon äger kommunen i dag Jollen. I första hand bör utredas om den kan anpassas till skolverksamhet. Om det finns en lämplig byggnad är det onödigt att bygga helt nytt, från såväl ekonomisk som tidsmässigt perspektiv. Det kan finnas goda möjligheter att lösa in angränsande fastigheter (som i dag är obebodda) för att skapa skolgård och en stimulerande skolmiljö. Vi ser inget behov av att höja skatten, oavsett hur bygget görs. Det skulle även S se om de prioriterar kärnverksamhet och investeringar som sätter skolan först i hela kommunen.

Vi landar inte i samma lösning som C, M och KD. Vi kan inte fortsätta i samma hjulspår i fem år till om vi vill lyfta landsbygden. Bygdsam, näringsliv, föreningar och ideella krafter måste ständigt uppmuntras till att utveckla samhället. Genom en långsiktig och slutlig lösning i Långviksmon kan det engagemanget även ges rätt förutsättningar och tydliga kontaktvägar.

Utveckling kräver förändring. Vad gäller C, M och KD:s förslag om hälsorum så slår de in öppna dörrar. I regionens beslut om att lägga ned filialen i Trehörningsjö finns redan ett uppdrag att se över möjligheter att skapa hälsorum i området. Vi Liberaler ser att hälsorum självklart ska skapas där behoven finns och på det sätt som bäst löser medborgarnas behov. Det kan vara vid skolor, omsorgsboenden, servicepunkter, lanthandel eller andra platser som är naturliga mötesplatser i våra byar och samhällen. Det är en del av vår politik för att ge landsbygden tillgång till nära vård och långsiktiga förutsättningar att utvecklas.

Liberalerna Örnsköldsvik genom Erica Markusson, Bror Wallström, Jöran Lundberg, Irene Wallström och André Strödin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel