Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna: Det som händer i Washington påverkar Örnsköldsvik

Vi är många som oroas av utvecklingen i Washington och USA. Min och andras oro ses kanske som obefogad, överdriven, enkelspårig. Verklighetsfrämmande. Varför ska vi i Örnsköldsvik lägga energi på vad som händer i Washington?

Även Örnsköldsvik påverkas av vår omvärld. Vi påverkas av det som visas i våra flöden och nyhetssändningar. Vi ser vilka ord som används, vad som accepteras och vilka bortförklaringar som levereras. Den politiska vardagen påverkas av de värderingar som får spelrum i vår omvärld.

När en uppeldad folkmassa, med hemmagjorda bomber och vapen, skanderar revolution med sydstatsflaggan vajande i Kapitolium är symboliken och ironin magstark. Själva symbolen för den amerikanska revolutionen stormas. Den revolution, som till skillnad från den franska revolutionen, skapade en konstitution som hållit despoter och envåldshärskare borta från makten.

Det är den bakgrunden vi ska ta med oss när vi följer utvecklingen i Washington. USA har för första gången fått sin konstitution utmanad.

Vår svenska grundlag och demokrati har inte samma symbolvärden. Vår demokrati har vuxit fram, inte smärtfritt, men i takt med tiden. Avsaknaden av symboler och nationalklenoder innebär inte att vår demokrati står på en starkare grund. Människorna som hetsades in i Kapitolium gjorde det inte spontant. Det var en folksamling som i flera år förberetts för just den här uppgiften. De skanderade revolution, hotade oliktänkande, hånande folkvalda. Misshandlade poliser. Skadade och krävde människoliv. De vill att andra ska förnekas de rättigheter och friheter som de själva kräver. Deras ilska bottnar i att andra fått göra sin röst hörd. Det är en pöbel som skanderar att inte alla röster ska räknas. Vi känner igen retoriken. Även i Örnsköldsvik.

När auktoritära och högerextrema grupper intar Kapitoliums golv måste varningsklockorna ringa i varje led i varje demokrati. Vi måste öppna ögonen och säkerställa att demokratin och rättsstaten fungerar här på hemmaplan. För alla, inte bara de som ropar högst. När politiken kör över folket faller demokratier. Då lägger vi grunden för despoter och envåldshärskare som utnyttjar folkets drivkraft för sin egen agenda.

Trovärdigheten måste hålla från botten till toppen. Som socialliberal skulle jag inte i något led kunna stödja en politik som är antidemokratisk, fascistisk, socialistisk eller högerextrem. Vilken statsminister vi säger att vi vill se påverkar vår trovärdighet. Vilka partier vi samarbetar med i region och kommun påverkar vår trovärdighet.

Det som händer i Washington är i högsta grad relevant i Örnsköldsvik. Om vi på allvar inte vill se samma utveckling som i USA så är det dags att sluta flörta med Åkesson och co. Till mitt egna parti säger jag: Det är dags att visa att socialliberal politik står på egna ben och ständigt står upp för socialliberala värderingar: din frihet, för jämlikhet och en stark demokrati.

Erica Markusson

Liberalerna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel