Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna – Byskolorna skapar möjligheter!

 
Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet
Visa alla artiklar

Förra veckan lyfte vi frågan om framtidens byskolor, i Trehörningsjö. Inte för att en nedläggning då var aktuell - utan eftersom att det är en skola som alltid får leva med hotet om nedläggning.

Nu går S ut och hotar än en gång.

Det är ett misstag. Det är kortsiktigt tänkande. Det är att vara helt tondöv för hur vår landsbygd nu är starkare än någonsin.

Vi måste hitta lösningar som funkar för byskolorna och med byskolorna. Lösningar som är framtagna för stora skolors utmaningar kan skapa enorma hinder och vara helt irrelevanta i en byskola.

I Trehörningsjö ordnade vi en SV Arena tillsammans med organisationen Hela Sverige ska leva! och Studieförbundet Vuxenskolan. Förslagen som deltagarna på plats lyfte handlande om möjligheter för byskolorna som är rena inbesparingar för en kommuns bildningsverksamhet i stort, bland annat:

- Ökad samverkansmöjligheter mellan byskolor

- Ökad samverkan över kommungränser

- Smartare skolskjutsar

- Digital mognad och digitaliserade arbetsmetoder

- Bättre möjligheter till fjärrundervisning

- Bättre möjligheter att läsa in behörigheter på distans och halvfart

Det är så lätt att tro att en avvecklad kostnad är en intjänad krona. Men för byar - som Trehörningsjö och Hemling är avvecklade kostnader förlorade intäkter. För Örnsköldsvik är en nedläggning av byskolor en ren förlustaffär.

Utmaningarna Björna rektorsområde står inför idag har noll och inget att göra med minskat befolkningsunderlag och allt att göra med en stordriftsmentalitet som plågar vår kommuns bildningsmentalitet. Likformighet, enfald och fantasilöshet sänker vår kommun. Det är dags att vi är fler som vågar stå upp för en levande landsbygd.

Erica Markusson, André Strödin, Lena Jonsson och Irene Wallström, Liberalerna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel