Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna: Bygg gärna ett kulturhus i Ö-vik – men inte för skattepengar

I snart tre år har det varit prat om och planering för ett kulturhus i Örnsköldsvik. Ja, betydligt längre än så, men nu har man fått ny kraft och det verkar gå framåt rejält. Vare sig man är en person som kommer uppskatta ett kulturhus eller inte så är det en underbar satsning som kommer att lyfta vår stad, och vem vet, kanske till och med att det skapas ett eller flera arbetstillfällen när det står klart.

Vad som inte är lika underbart är att det kommer att läggas skattepengar på detta. Medel som kommunen har, som vi skattebetalare betalar in och som ska gå till vår välfärd. Kanske att man skulle kunna säga att ett kulturhus och den verksamhet som kommer bedrivas där, i någon form kommer att medföra något till oss och vår välfärd.

Men då skolor och vårdinrättningar runt om i vår kommun är i skrikande behov av renoveringar – i vissa fall inte ens är i brukbart skick – då är det inte ett kulturhus som våra skattepengar ska gå till. Det gäller att med de medel man har, göra så stor nytta som möjligt, och då handlar det om prioriteringar.

Åter igen, ett kulturhus skulle garanterat ge kommunen ett lyft, men inte på långa vägar lika mycket som exempelvis skolor som elever och lärare faktiskt kan vistas i, och genomföra lektioner och arbetsdagar utan att vara oroliga för sin hälsa.

Har man dessa problem så gäller det att prioritera rätt, och det görs inte av de ledande i kommunhuset i dag.

När man läste intervjun med vår kommundirektör i Allehanda för ett antal månader sedan om just kulturhusfrågan så menade han på att han inte kände till några andra förslag än just det som det kommunala bolaget Övikshem tillsammans med andra aktörer vill bygga vid gamla bussstationsparkeringen, och att det därför är det förslaget man går vidare med. Det måste jag säga att jag tycker är högst märkligt. Förslag har kommit från vad jag vet två andra håll, där investerarna är privata.

Modo Hockeys styrelse har gett ett förslag som kan kombineras med deras nuvarande verksamhet. Det andra är ett förslag som skulle innebära att man bygger om och förbättrar det som i dag är aulan på Nolaskolan. Varför kommundirektören vill bortse från dessa vill jag gärna få svar på.

Jag tror, och hoppas på att Örnsköldsvik i framtiden får sitt kulturhus, jag anser dock inte att man ska slänga skattepengar på det som vår kommuns ekonomi ser ut i dag. Går jag till min egen ekonomi så skulle jag aldrig bygga nytt garage bara för att jag har pengarna, om det är så att taket på villan håller på att rasa in.

André Strödin

Liberalerna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel