Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lena Asplund (M): Vi måste fortsätta vara försiktiga – vi klarar det tillsammans

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det har varit en tuff vår. En pandemi som sköljer över världen, nyhetsuppdateringar, dödstal, reseförbud, företag som går omkull, människor vars liv förändras under loppet av timmar.

Vi lär oss namnet på en statsepidemiolog vi tidigare knappt visste att vi hade. Ständiga pressträffar och vågor av information fyller våra liv och i allt detta skall vi försöka finna en normalitet, för vi förstår att detta är inget som snart är över.

Vi alla, direkt eller indirekt, påverkas av allt som sker.

Jag, som ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland, lär mig nya saker varje dag. Jag håller mig och nämnden uppdaterade om hur regionen ligger till med material, läkemedel, antalet smittade. Och allt det där andra som också ska flyta på, det är vi i den politiska majoriteten som ytterst ansvarar för att alla medarbetare har de förutsättningar som behövs för att klara arbetet.

Och alla hugger i och gör det som våra medborgare förväntar sig, vi levererar vård!

För detta är jag personligen tacksam.

Vi tvättar våra händer och håller social distansering. Våra verksamheter har fått ställa om från en dag till nästa, nya direktiv från Folkhälsomyndigheten som ska implementeras snabbt.

Att planera långsiktigt är svårare än någonsin då nya givar spelas ut när vi lär oss mer om viruset.

Detta ställer stora krav på flexibilitet i organisationen och hos medarbetarna kan detta skapa oro för hur det dagliga arbetet förändras.

Jag har pratat med medarbetare som kämpat och slitit, som oroat sig, men som också klarat av mer än de trodde var möjligt.

För några kommer nu semesterveckor, en möjlighet till rekreation och avkoppling. Andra har skjutit på sina semestrar för att verksamheten skall fungera för medborgaren, en uppoffring som görs varje år, vikarier kallas in, scheman läggs om.

Det unika med denna sommar är att allt skulle kunna kastas omkull om vi inte alla tillsammans hjälper till att hålla i och hålla ut.

Att vi inte trängs när vi umgås, utan fortsätter hålla social distans och att vi agerar klokt - så inte pandemin tar ny fart igen. Detta är tyvärr inte över!

Vissa delar av samhället öppnas upp, vi får resa om vi är friska, kanske kan vi träffa nära och kära vi inte sett på länge, med restriktioner som Folkhälsomyndigheten ger.

Men vi är också skyldiga varandra att vara försiktiga. Ingen vill ha ett stort bakslag under sensommaren/hösten. Vi vill att ungarna får gå tillbaka till skolan, att man törs åka med kollektivtrafiken, att ingen skall tveka inför ett vårdbesök.

Det är också viktigt att vi så snart som möjligt kan komma igång med våra planerade operationer, för de som under våren inte kunnat få sin planerade operation har väntan varit lång. Så även för deras skull är det av yttersta vikt att vi alla bidrar till att stoppa smittspridningen.

Så alla länsmedborgare: låt oss njuta av sommaren men på ett nytt och försiktigare sätt. Tack för ditt bidrag i denna situation.

Detta klarar vi - tillsammans!

Lena Asplund, (M) ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel