Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ledning och styrelse på Västernorrlands museum verkar totalt tondöva

Jag kan inte minnas att jag har läst något positivt om Murberget sedan Jenny Samuelsson tillträdde som museichef, tvärtom har hon och hennes ledning fått gå ut och stå till svars för en hel del kritik.

På ett mycket osnyggt sätt har museichefen dessutom oftast skickat fram någon annan för att stå i hetluften. Det är med en stor uppgivenhet jag läser svaret på konstnärernas upprop. Ledning och styrelse verkar totalt tondöva. Man talar om begränsad verksamhet och nedprioriteringar. Den pedagogiska verksamheten är nerlagd, trots att pedagogerna ännu är kvar får de inte utföra sina arbetsuppgifter. Vad är poängen med det? Biblioteket är avvecklat, fotograftjänsten blir inte tillsatt, arkivet ska vara obemannat, ansvarig för föremålsvården är sparkad, utställningsproducenten likaså.

Kan någon ansvarig tala om vad i allt detta som kan anses vara begränsad verksamhet? Vad finns kvar? Vem kan hålla en visning? Varför ska vi inte kunna vända oss till museet med våra frågor? Varför ska vi överhuvudtaget komma till museet?

En del av ledningens svar sticker ut extra mycket. Man säger att en omarbetning av basutställningarna är angelägen för att bli mer relevant för hela länet. Här tycker jag att deras okunskap verkligen lyser igenom. Hade de kunnat materialet i sina utställningar så hade de vetat att här finns många platser från hela länet representerade. Att man behöver bygga om över 20 år gamla utställningar är verkligen inte något konstigt, det är argumentet bakom som ekar tomt och okunnigt. Hur har andra museer agerat i ett ansträngt läge? Har vi en massuppsägning av museipedagoger och utställningsproducenter runt om i landet? Eller har andra museer valt att prioritera på ett helt annat sätt? Börjar undra om vi inte snart får säga farväl till länsmuseet och se hur det, som så mycket annat drar iväg till Sundsvall.

Till sist vill jag gärna veta vad som hänt med den lilla vackra skulpturen Fågel Fenix? En mycket fin utmärkelse som Tommy Puktörne stolt tog emot i mitten av 1990-talet. Märkligt nog så märkte vi Härnösandsbor inte av någon nedprioriterad verksamhet under de åren som museibyggnaden och utställningarna färdigställdes. Tvärtom så var det liv och rörelse, glädje och positiva tongångar.

Fröken

Läs också:

INSÄNDARE: Det krävs personal med kunskap för att göra en samling gamla hus och föremål till ett museum

INSÄNDARE: Vad händer med länsmuseet – hög tid att styrelsen stiger fram

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel