Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt varje dag vara klimatsmart – vegetarisk skolmat borde alltid vara normen

Att människans konsumtion av allt från elektronik till kött påverkar klimatet är ingen nyhet. Vi vet mer om ämnet idag än för 10 år sedan och det märks tydligt i media. Trots det slår vi fortfarande säljrekord på Black Friday och vi pumpar ut mer koldioxid i atmosfären än vi tar tillvara. Köttkonsumtionen har visserligen minskat något de senaste åren och visst sker en förbättring inom flera områden, men det är inte tillräckligt. De flesta känner gott och väl till sambandet jag talar om. Varför fortsätter vi överkonsumera trots att vi vet hur planeten mår?

Jag tänker ganska ofta på det här. För mig blir frågan tydlig i t.ex. skolmatsalen. På skolan har vi en ”klimatsmart dag” i veckan, vilket innebär att vegetariskt eller fisk står på menyn. Det är en liten handling som ändå gör stor skillnad. ”Klimatsmart dag” är ett fenomenalt beslut enligt min mening, men det faller i praktiken. Matsvinnet på skolan är nämligen större när det serveras vegetariskt. Dessutom riktas det klagomål mot den vegetariska maten för att den ”inte är lika god” eller ”inte är näringsrik”.

Många verkar fortfarande tro att en vegetarisk kost innebär näringsbrist men det är en myt. För den som vill lära sig mer om detta faktum finns det bra information hos bl.a. Livsmedelsverket och WWF. Vegetarisk mat har stora fördelar för både miljön och hälsan jämfört med kött och vi borde veta det vid det här laget.

Hur kan vi då göra en förändring? Hur kan vi normalisera vegetarisk mat för att tillämpa hållbara konsumtionsbeteenden?

Mot alla odds tycker jag att vi borde servera mer vegetarisk mat i skolorna eftersom våra matvanor, precis som det vi lär oss i skolan, följer med oss under lång tid. Ju tidigare man börjar introducera växtbaserade måltider desto större sannolikhet är det att vanan och förhållningssättet finns kvar i vuxen ålder.

Jag tycker det är intressant hur vi som individer påverkar med våra val, men kanske främst sambandet mellan konsument och klimat. Vi måste hitta och ta till mer hållbara levnadssätt för att utplåna klimathotet. Köttkonsumtionen är bara ett av problemen men det är av stor vikt. Jag längtar till den dag då vi har cykelbanor lika breda som bilvägar och då shoppingkassarna har krympt till hälften av vad de är idag. Jag kan inte vänta tills det vegetariska blir förstahandsvalet och det kan inte planeten heller. Jag tycker att kommunerna kan fatta beslutet redan nu. Låt varje skoldag vara en klimatsmart dag där vegetarisk mat är normen. Den som ändå vill äta kött kan väl få lämna in en ansökan om undantag i så fall?

Astrid, elev vid Härnösands Gymnasium

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel