Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt oss i Ö-vik själva välja på vilket sätt vi ska studera – rör inte Komvux!

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

”Från och med hösten 2019 kommer inga kurser i allmänna ämnen att ges på dagtid. Med allmänna ämnen menar vi exempelvis svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik, historia, samhällskunskap, naturkunskap, religionskunskap, biologi, fysik och kemi. Motsvarande kurser kommer att ges på distans via Hermods. Komvux Arken kommer fortfarande att ge distanskurser inom vård- och omsorgsområdet samt en lärarledd grupp på dagtid i vård och omsorg”.

Så står det på Örnsköldsviks kommuns webbsida när man besöker sidan för att söka vuxenutbildning för nästa termin.

Kommunen har tagit beslutet att lägga ner gymnasieutbildning för vuxna, och bara erbjuda det via distanskurser på grund av ekonomiska skäl. Men hur klokt är det? Hur kan kommunen bestämma hur och på vilket sätt människor ska utbilda sig? Vet de som sitter högst upp i styrelsen på kommunen att folk inte är lika och inte har samma kapacitet och förmåga? Att vissa är bättre än andra på att planera och studera och att andra behöver direkt uppföljning från sina lärare?

Vissa människor har förmåga, lust och vilja att lära och utvecklas på egen hand, medan andra saknar den förmåga. Att läsa på distans kräver att man är engagerad och duktig på att planera, men alla är inte det. Många tappar intresset att studera om de inte sitter i ett klassrum med andra elever, därför att det är där de hittar motivationen. Kommer alla att hitta motivation när de sitter hemma och läser själva? Har kommunen rätt att tvinga människor att läsa på ett visst sätt?

Tyvärr är de flesta som drabbas av det här beslutet invandrare, de som behöver mest stöd av lärare. Invandrare som söker gymnasieutbildning har som mål att få kunskap och behörighet för att förhoppningsvis få plats i samhället och på arbetsmarknaden. Med det här beslutet riskerar kommunen att öka arbetslösheten, eftersom många kommer sakna den kunskap som de flesta arbetsgivarna kräver.

Kommunen försvarar sig med att grundutbildning, SFI samt vård och omsorg kommer att fortsätta som vanligt. Som jag förstår, vill kommunen att alla ska läsa vård och omsorg. Vad ska man göra om man har en annan plan för framtiden? Om man vill läsa något annat som kräver högre behörighet än grundläggande och inte klara av att läsa hemma själv, är det kört då? Och vad blir konsekvensen om alla personer med vilja och behov att studera vidare flyttar från Örnsköldsvik?

Att ha flera alternativ att studera är vägen att gå Örnsköldsvik. Låt oss välja själva på vilket sätt vi ska studera beroende på vår egen kapacitet. Rör inte gymnasieutbildningen för vuxna.

Toufic El Harake

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel