Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt inte sommarens byggprojekt gynna kriminella

Sommaren är en tid för vila och lata dagar på stranden. Men för många är det också en möjlighet att ta tag i det där byggprojektet. Kanske borde altanen byggas ut, huset målas om eller bytta fönster. I coronapandemins spår har intresset för fritidshus ökat lavinartat, inte minst här i Örnsköldsvik och Västernorrlands län. Det medför ett ökat behov att få tag på hantverkare.

Tyvärr plågas vår bransch av utnyttjande, låglönekonkurrens och oseriösa arbetsgivare, något som också kan drabba dig som kund. När tidningen Byggnadsarbetaren nyligen granskade de populära offerttjänsterna blev resultatet nedslående. Sju av de nio byggföretagen som hörde av sig betalade olagligt lite skatt, eller ingen skatt alls, för sina anställda. Flera personer ljög om att deras företag hade kollektivavtal. Och det är inga småskojare vi har att göra med. Fusket i byggbranschen har förgreningar långt in i den organiserade brottsligheten där vapen, droger och människohandel utgör övriga inkomstkällor. Man har inte kollektivavtal och följer inte svenska lagar, inga skatter betalas för välfärden i vårt land så jag tror inte att någon vill göra affärer med den typen av människor, oavsett hur lågt priset på fakturan blir.

Byggnads kommer fortsätta att med alla fackliga medel bekämpa oseriösa företag och låglönekonkurrens. Varje dag – år ut och år in. Det ska kosta att försöka runda våra kollektivavtal. Men du som beställare har också ett stort ansvar. Kontrollera de företag du anlitar, även om det sker genom en offerttjänst som påstår sig granska sina anslutna bolag. På Byggnads.se/kollektivavtalskollen kan du snabbt kolla upp om ett bolag har kollektivavtal eller inte. Låt inte dina pengar hamna i fickorna på kriminella. Se till att du anlitar yrkesskickliga hantverkare som arbetar under bra villkor och betalar skatt i Sverige. Då får du ett professionellt utfört arbete och dina hantverkare skälig lön och schysta villkor.

Jim Sundelin, ordförande Byggnads region MellanNorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel