Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt inte Grämestaskolan bli ett nytt Björknäs sjukhem

Artikel 16 av 70
Besparingar inom skolan i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Att räkna statistik och fylla centrumskolorna med fullt elevantal i grupperna och utplåna landsbygden är enkelt.

Men hur mår den lilla människan bakom siffrorna?

Skolan mellan broarna har en unik natur och miljö. En skog där eleverna bygger kojor på rasterna, möjlighet till promenader upp till Middagsberget och Tuäggenbergen med en vidunderlig utsikt. Gångavstånd till badet i Gissjö. Vintrarna med lilla Vasaloppet och skidspår tvärs över vägen, höstarna med bärplockning, med mera. Eleverna på Grämesta är vana vid utomhuspedagogik.

Grämestaskolan är den enda skolan i Kramfors och Ö-viks kommuner som fått utnämningen av Unesco år 2011 att vara en världsarvsskola. Pedagogerna har medverkat vid flera världsarvskonferenser runt i Sverige med att utbyta erfarenheter, tankar och idéer och gjort reklam för vår skola och kommun.

Grämesta har och har haft fina, trygga elever som har varit fantastisk duktiga på att uppträda inför publik vid storsamlingar.

Under den tid jag arbetade där, kände man sig som en stor familj, där alla kände alla. Vid en stor enhet är det lättare att vara anonym och svårare att bli sedd.

Att göra stora grupper med två pedagoger löser inte problemen då många elever behöver anpassningar av olika slag. Att anställa två pedagoger i varje stor grupp är en utopi med vår kommuns usla ekonomi.

Vad händer med alla elever som fungerar bra i en mindre skola? Mobbing, att inte få vara sig själv? Behovet av mindre undervisningsgrupper kommer att öka.

Idag går det bra att skicka elever från Kramfors till Grämesta när det är för trångt i Kramfors. När det blir tal om nedläggning går det inte att låta Kramforselever åka till Grämesta. Konstigt!

Tanken är att göra skolan till en förskola. Vad kostar ombyggnationerna? Varifrån kommer 1–5- åringarna? Fler barn än barngruppen från Lunde förskola måste det väl bli. Tror inte att Frånö eller centrumbarn kan slussas till Grämesta.

Nej, behåll Grämestaskolan i sitt nuvarande skick. Se över upptagningsområdena i kommunen. Minskar elevunderlaget kan man bygga in Lunde förskola på nedre plan och sätta upp dörrar vid trapporna. Därmed kan man samordna förskoletjänsterna med fritids och spara personal på tidiga lämningar och sena hämtningar.

Låt inte Grämestaskolan bli ett nytt Björknäs med utslagna fönster, med mera.

Ta inte död på den lilla livsglädje som finns kvar hos Kramforsborna på landsbygden. Tänk om och tänk nytt! Var kreativ! Då kanske vi kan få en inflyttning och en blomstrande bygd.     

Susul Olsson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons