Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lärarförbundet: Kramfors kommun måste prioritera skolan och förskolan först

Annons

Snart sagt varenda skola, förskola och fritidshem i Sverige brottas med sparbeting och knappa resurser. För lärarna innebär det en ökad arbetsbelastning som ytterligare höjer tempot och stressen – från en redan hög nivå. Situationen riskerar att bli ohållbar. I en undersökning som Lärarförbundet gjorde förra året uppgav fem av tio lärare att arbetsbelastningen redan är för hög.

För eleverna/barnen skapas det större klasser och barngrupper och det innebär att det finns allt mindre med resurser för barn med särskilda behov. Vi ser en risk att urbaniseringen skjuter ny fart då unga barnfamiljer känner sig tvungna att flytta för att barnen ska få utbildas av legitimerade lärare. Marknadskrafterna råder ohämmat.

Kramfors kommun pressas av att barn, unga och äldre blir flera, vilket ökar kostnaderna för äldreomsorg och utbildning. Vi behöver helt nya regelverk som tillför pengar till kommunerna. Alla kommuner i länet sitter med miljonskulder.

Statsbidragen till utbildning och kommunerna behöver öka kraftigt för att klara av de demografiska utmaningarna. En uppmaning till alla er som tycker att kommunen budgeterar fel. Kom ihåg att det är vi som avgör om välfärden ska finnas kvar i samhället genom att bruka vår rösträtt i allmänna val.

Vi vill förstås att Kramfors kommun ska prioritera skolan och förskolan först. Vi kommer aldrig att bli en stark och attraktiv kommun med framtidstro genom att skära ner på våra yngre.

Styrelsen Lärarförbundets lokalavdelning Kramfors.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel