Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lärarfacken i Ö-vik: ”Nej, vi har inte missförstått”

 
Ö-viks skolor under pandemin
Visa alla artiklar

Det är lätt att missuppfatta information. Alldeles nyligen var det väldigt många lärare som uppfattade att man över en natt plötsligt skulle tillbringa alla skoldagar utomhus för att minska risken för smittspridning av covid-19. En vecka senare visade det sig att det hela var ett missförstånd. 

Kan det ha hänt igen? Har vi missförstått?  För det kan väl inte på allvar vara så att lärare ska städa istället för att undervisa?

Vår förvaltningsledning har nämligen bestämt att lärare ska minska sin undervisningstid och istället städa.

När Arbetsmiljöverket nyligen gjorde en inspektion blev det uppenbart att kommunen brustit i rutinerna kring städning. Kommunen har fått ett extra statsbidrag för kostnader som uppstår på grund av pandemin. Det bidraget skulle kunna användas för att köpa in den städning som FHM rekommenderar. Det gör man inte utan man beordrar istället förskollärare och lärare att utföra all den extra städning som krävs. Beslutet innebär att barns och elevers undervisningstid minskar och att lärare ska städa istället för att undervisa. Detta samtidigt som fler lärare än någonsin är sjukskrivna. 

Visst är det så att vi befinner oss i en pandemi, och att vi alla måste hjälpas åt. Det gör vi. Tro oss, vi gör hela tiden vårt bästa för att skapa en trygg skolmiljö och försöker också ge alla elever en så bra undervisning som det bara är möjligt under rådande omständigheter. Under det år som gått har vi lärare gjort insatser i allt från stort till smått för att hjälpa till att minska smittspridningen. Vårt huvuduppdrag är att undervisa och när det nu uppstår en undervisningsskuld till en hel generation barn och ungdomar kan det inte vara ett klokt beslut att medvetet minska undervisningstiden.

Nej, vi har inte missförstått. Det har fattats ett beslut som kommer att drabba barnen och eleverna och det måste omprövas! Vi behöver fler lärare i skolan, inte färre!

Låt lärare vara lärare!

Johanna Holmström, Lars Wallin, Pia Hörnkvist, Lärarförbundet 

Åsa Elfving, Marie Leuf, Nicklas Vigren, Lärarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel