Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lärare: Att lägga ned skolor i Kramfors kommun är inte lösningen – underskottet tyder på ett systemfel

Artikel 12 av 70
Besparingar inom skolan i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Kramfors kommun ligger illa till. Budgeten har inte gått ihop på flera år i rad och underskottet ligger på över 60 miljoner. Skolor ska läggas ner och slås ihop, välfungerande verksamheter ska brytas upp, kommunens befintliga byggnader ska byggas om – allt detta kräver ännu mer pengar. Pengar som egentligen inte finns.

Inom ramarna av ”medborgardialogen” träffar Ulrika Hurdén och Thomas Näsholm Kramforsborna på olika Folkets hus. De presenterar tabeller om minskande årskullar, vilket enligt dem, har tvingat kommunens tjänstemän och politiker till dessa drastiska nedläggningar.

Egentligen är det en mesig bortförklaring. Att en kommun går back tiotals miljoner, år efter år, måste tyda på ett systemfel. Hur tänker ni, Kramforspolitiker, lösa detta enorma underskott som ni har skapat? Lägga ner fler skolor nästa år? Och nästa år? Avveckla så mycket samhällsservices som fantasin tillåter?

Jag undrar hur verklighetsförankrad våra beslutsfattare egentligen är. SD:s Mark Collins föreslog nyligen att bygga en moské i Kramfors för att få våra nyanlända att stanna kvar i kommunen. Kanske en fin medmänsklig tanke i och för sig, men, kära politiker, folk flyttar inte härifrån på grund av att de inte har någonstans att gå och be. Folk vill bo någonstans där det finns jobb för dem, där det finns sjukhus, skolor och andra samhällsservices.

Att lägga ner skolor och andra fungerande verksamheter efter varandra är inte lösningen. Inte heller hjälper det att till exempel sälja ett gammalt sjukhem till ett skumt utländskt företag för en krona för att sen köpa det tillbaka och stå för rivningskostnaderna – det är ett klassiskt exempel på hur kortsiktiga beslut underlättar för en stund för att sedan komma tillbaka och bita en i arslet.

Sossarnas vallöfte 2018 var att inte lägga ner några skolor utan "under det närmsta året … hålla medborgardialoger och diskutera förskolan och skolan i kommunen".

Vad som pågår idag i form av dessa så kallade medborgardialoger är en skenmanöver för att få folk att tro som om de har någonting i ärendet att säga, medan beslutet i teorin redan är taget.

Vid "medborgardialogen" ger Ulrika Hurdén sken av att skolorna i kommunen gapar tomt, vilket inte alls stämmer, trots att elevantalet minskar. Minskande elevantal betyder faktiskt mindre klasser och större arbetsro för både eleverna och personalen. En orsak till dessa panikåtgärder förutom ekonomin är även lärarbrist. Att kommunen bestämmer sig att sopa bort lärarbristen genom att lägga ner skolor och tvinga elever till proppfulla skolor långt borta, är ett tecken på lathet och brist på vision om hur kommunen skulle få hit nya lärare eller satsa på befintliga lärare som saknar behörighet.

Besparingar genererar inte intäkter. Besparingar är tillfälliga lösningar som mycket väl kan slå hårt tillbaka framöver. Till slut tar allt, som går att läggas ner, slut. Hur täcker ni hålen i budgeten då? Hur ser framtiden ut för oss här i Kramfors? Vad har ni, politiker, för vision?

Evelyn Höglund, lärare

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: [+] Gula västarna ryckte ut för att rädda skolan: "Nu ger vi oss på politikerna"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons