Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Länsmuseet gör ingen skillnad på besökare och bärplockare – redovisa statistiken ordentligt

Ser i Tidningen Ångermanland 14/10 att Bilmuseet har fördubblat sina besökssiffror sedan 2019, väldigt fint jobbat! Tilläggas bör också att besökare under 15 år inte ingår i statistiken, då de går in gratis.

Den 23/9 var Länsmuseet mycket nöjda med att man tappat minst av museerna i Sverige. Detta i en jämförelse som var minst sagt obegriplig. Var jämförelsen mot andra länsmuseer eller mot museer i allmänhet?

Som chefen Jenny Samuelsson mycket sakligt påpekade har vi här i länet ett friluftsmuseum som hjälper till att hålla statistiken uppe. Något särskiljande mellan besökare, hundägare, bärplockare och motionärer på området görs dock inte.

Vad står räkneverket i entrédörren på? Hur många har deltagit i de guidade vandringarna på området? Hur ser siffrorna för båtmuseet ut? Invigningsåret 2017 hade man 3083 besökare, året efter tappade man hälften av besökarna till 1425.

Jag är hjärtligt trött på Länsmuseet. Enligt uppgift har man 36 miljoner i anslag. Nu vill jag att Jenny Samuelsson kliver fram och i detalj redovisar hur man har spenderat varenda krona sedan hennes tillträde. Jag vill inte höra ett ord om att man befinner sig mitt i ett förändringsarbete, hur länge kan man vara det? 

Vill även påpeka att Mannaminne hade cirka 20.000-25.000 besökare under 2019 och man visar upp samma siffror under 2020. Mycket tyder på att vi har aktörer här i länet som är betydligt bättre på kulturturism än Länsmuseet.

Jenny Samuelsson nämner alltid att man har för små anslag. Bilmuseet och Mannaminne har inga anslag alls.

Skattebetalare

■ SVAR DIREKT:

Statistiken i TÅ:s artikel om Västernorrlands museum är Riksförbundet Sveriges Museers. Totalt ingår 150 museer i enkäten om sommarens besök 2020. I genomsnitt har museerna nått 40% av besökstalen jämfört med förra året. Västernorrlands museum, liksom andra museer med friluftsmuseer, ligger bättre till i statistiken eftersom verksamheten kan bedrivas utomhus – något som har lockat många besökare under pandemin. Besökarantalet har halverats i museibyggnaden, ökat på friluftsmuseet samt hållit ungefär samma nivå på fritidsbåtsmuseet som förra året. De som deltagit i museets program under juni-aug är ca 5.000 personer.

Statistiken i rapporten visar att besökstappet är 20% i Västernorrland, vilket är bra i jämförelse med andra delar av Sverige. Höga Kusten och Västernorrland har haft en fantastisk sommar, och det är oerhört viktigt för de aktörer som verkar här.

För att kunna erbjuda en säker och trygg miljö under pandemin samt kunna följa statens och FHMs regler har museet begränsningar för besök. Under sommaren har vi därför enbart haft aktiviteter utomhus och med avstånd, i små grupper.

Insändarskribenten vill att museet i detalj redovisar sin ekonomi och verksamhet. Det finns inte utrymme här, se istället museets webb för årsredovisning och verksamhetsberättelse eller kontakta oss.

Angående förändringsarbete så pågår det kontinuerligt och är vardag för länsmuseer idag. Länsmuseernas verksamhet styrs av museilag, stadgar, regionala kulturplaner, nationell kulturpolitik och andra styrdokument och ett länsmuseum har mycket omfattande verksamhet avseende såväl samlingsförvaltning, kulturmiljövård, kunskapsuppbyggnad och publik verksamhet.

Jenny Samuelsson, länsmuseichef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel