Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lång tid innan medborgarförslag behandlas

Annons

Den 17 september lämnade jag in ett medborgarförslag som handlade om att minska matsvinnet på våra skolor och förskolor i Örnsköldsviks kommun.

Samma dag fick jag en bekräftelse av kommunen att de tagit emot mitt ärende. Enligt kommunens hemsida ska medborgarförslaget kommit in senast 13 dagar innan kommunfullmäktiges sammanträde.

Nu har det gått mer än två månader och fortfarande finns inte medborgarförslaget med på fullmäktiges dagordning. Jag har skickat mejl två ggr och ställt frågan om varför utan att få något svar.

Är det inte av intresse för Ö-viks kommun att medborgarna kommer med förslag eller hur ska jag tolka detta? Ytterst märkligt att kommunens tjänstemännen inte besvarar en konkret fråga från en kommunmedborgare.

Irene Wallström

SVAR DIREKT

Medborgarförslag innebär att enskilda personer folkbokförda i en kommun kan lämna in förslag till beslut som kommunfullmäktige ska bereda och besvara. Det är nu många år sedan möjligheten att lämna medborgarförslag infördes i Örnsköldsviks kommun och det är en viktig del av vår demokrati att vi följer de bestämmelser som gäller för medborgarförslagen.

Som insändaren beskriver har ett medborgarförslag om att minska matsvinnet på våra skolor och förskolor kommit in till kommunen den 17 september 2019. På grund av en miss i hanteringen har medborgarförslaget inte anmälts till kommunfullmäktige. Det kommer nu att ske till kommunfullmäktiges sammanträde den 16 december 2019. Mot bakgrund av detta ser vi över våra rutiner för att säkerställa att detta inte händer igen.

En person som skriver till kommunen ska också få svar och det är olyckligt att du inte har fått svar på dina e-postmeddelanden inom rimlig tid. Har du ytterligare funderingar kring ditt medborgarförslag är du välkommen att kontakta mig.

Sofia Johansson Hannsberger, stabschef, kommunledningsförvaltningen, Örnsköldsviks kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel