Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Landsbygden har rätt till fullständig service

Annons

Det är ju inte helt obekant med deviser om att hela Sverige skall leva och nu det senaste om att landsbygden inte enbart skall leva utan även utvecklas.

Vi vet också i dag att Coop i Björna eldhärjades och med det försvann under en tid Björnabygdens postombud. Vi hänvisades till Ica Kvantum i Örnsköldsvik. En nätt resa på 10-11 mil för att hämta paket eller köpa ett frimärke. Till att börja med fanns inte heller en brevlåda. Med att Coop gick upp i rök försvann även mataffären. Kommunen lovade undersöka och återkomma med hur matleveranser skulle kunna ordnas till alla boende utan bil. Litet spår av omtanke kunde skönjas, men blev intet. Kyrkan ryckte in med transporter till näraliggande butiker. Omtanke.

Nu meddelar PostNord att vårt postombud flyttas tillbaka till Björna till Coops blivande nya lokaler i Björna på Järnvägsgatan. Tack vare då Coops lovvärda insats att skapa en ny livsmedelsbutik, som kanske öppnar inom kort.

Men fråga uppstår ändå om postens serviceinriktning? Varför har inte tätorterna Hemling, Långviksmon och Trehörningsjö postombud? Där bor också levande människor och där fanns en gång postkontor och postombud. Varför ska inte de ha tillgång till postservice som alla andra och som alla har absolut rätt till. Har samhällsansvariga tänkt så någon gång eller har de lämnat ifrån sig allt ansvar till någon eller andra. I så fall vill vi veta vilka de är för att veta vem vi skall vända oss för att vädja om krav på omtanke.

I dagsläget känner jag och jag tror all gör det, att våra förtroendevalda och deras tjänstemän, inte har ett uns av omtanke om landsbygden och om alla som bor här. Inte ens de förtroendevalda som bor på landet.

Landsbygden tycks vara intressant enbart när det gäller indragningar, besparingar och nedläggningar. Det är dystert, det är tyst och det är skamligt. Avsikten känns vara att det ska bli totalt tyst och att det endast är älgarnas välbestånd och läten som gäller och lockar till omtanke.

PostNord har ett samhällsansvar, vari ingår att ge boende på landet fullvärdig och bekvämt tillgänglig postservice. Posten är till för det.

Samhällsansvaret ligger tyngst på de förtroendevalda, som är valda att ta ansvar för ett värdigt och rättstryggt liv oavsett boplats. Det finns plats för samverkan och är en förutsättning för att det med gemensamma krafter skall vara likvärdigt att bo på landet som i tätorten.

Göte Nordmar

SVAR DIREKT

PostNords ombud ska finnas där människor rör sig och vara lätt tillgängliga för dem som behöver hämta sina paket. För att etablera ett ombud ska många saker falla på plats; det behöver finnas en handlare som vill agera ombud, det ska finnas plats för en ökande paketmängd och det ska finnas ett underlag av mottagare. I dag fördelar sig ombuden ungefär som befolkningen i Sverige när det gäller stad och land.

Vi är väldigt glada att Coop i Björna kommer tillbaka efter branden. I dagsläget finns inga planer på att öppna fler ombud i närområdet, men vi ser hela tiden över var våra ombud finns så att de i möjligaste mån speglar de behov som finns. Många som bor i det här området har också lantbrevbäring, och därmed möjlighet att få sina paket hemkörda utan extra kostnad. Den möjligheten finns inte i tätorter eller större städer.

Annette Santner, teamchef PostNord

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel