Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lämna bäckar, ängar och holkar, Miljöpartiet – det finns mer akuta problem att ta sig an

Några kommentarer till Miljöpartiets Knapp Britta Thyr och Johan Sundqvist angående den redovisade långsiktiga miljöinsatsen avseende bäckar, ängar, holkar och kretslopp.

Något som alltid stört mig är uttalanden/ställningstaganden av företrädesvis politiker och aktivister, där man öronmärker viss miljö som skyddsvärd.

”Miljön” omfattar rimligtvis allt det vi lever i och av. Ett system, uppbyggt på samspel och balans, av vilket vi är beroende för vår överlevnad.

Det går inte att enbart värna om delar av systemet, ignorera andra, och spela överraskad då disharmoni uppstår. Positiva miljöinsatser som ovan, hälsas med tillfredsställelse, men man måste samtidigt vara uppmärksam på det som sker omkring oss, i vår närmiljö och det korta perspektivet.

Vår dagliga livsmiljö, boendemiljö likväl som vår vistelse i ”det offentliga rummet”, lätt förenklat, ”nere på stan”, utsätts den här årstiden för avsevärda belastningar, speciellt vad gäller luftkvalitet.

Fordonstrafiken är tvivelsutan en av de stora föroreningskällorna rent generellt och under den kalla årstiden ökar utsläppen än mer, beroende på de låga temperaturer systemen måste hantera.

Kallstarter och längre uppvärmningstider för motor och hjälpsystem som till exempel avgasrening, medför ökade, förorenade utsläpp.

Situationen kan till viss del förbättras om de som har möjlighet, konsekvent använder motorvärmare om bilen är parkerad utomhus. Kopplar man därtill in en kupévärmare har man fixat en hygglig vinterkomfort.

Man blir därför något konfunderad då man under de tidiga morgonpromenaderna passerar ett antal villafastigheter där fordon utan förare står på uppfarten, med motorn igång, i ett moln av avgaser. Självklart väldigt enerverande för omkringboende och för fotgängare, barn och vuxna, som ska passera giftmolnen.

Det är hela tiden samma fastigheter det handlar om, så man har uppenbarligen satt det hela i system, i stället för att använda motorvärmare.

Ovanstående är vare sig acceptabelt eller tillåtet, så av den anledningen kontaktade jag våren 2019 Britta Thyr, i hennes roll som ordförande i Samhällsnämnden, med lite frågor om hur man kunde bidra till att lösa dessa problem. Svaret jag så småningom erhöll var minst sagt torftigt:

”Det finns ett kommunalt förbud mot tomgångskörning i mer än en minut och om du ser att någon bryter mot det kan du polisanmäla”.

Ja, det finns ett förbud, men ”miljö- och ekokommunen” Härnösand har gömt denna förordning på kommunens hemsida och den som tror att de som bryter mot bestämmelsen, söker information därom på hemsidan, är nog något naiv.

I övrigt finns ingen information. Vare sig skyltad eller i media.

Personligen tycker jag att steg ett borde vara att informera och hjälper inte detta, kan man överväga en polisanmälan. Så det vore bra om Thyr och kompani för en stund lämnar åtminstone bäckar, ängar och holkar, för att ta sig an lite mer närliggande, akuta problem.

Lars Jangbäck

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel