Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Läkarna: Förslaget för Ö-viks sjukhus är orealistiskt – dra genast i handbromsen

I förra veckan anlände ett tjänstemannaförslag innebärande stora neddragningar i vården. Många av förslagen kan vart och ett debatteras i detalj utifrån orimlighet och ogenomförbarhet.

Upprördheten når inga gränser när regionens ledning i media framhäver att processen som föregått förslaget har innehållit en förankring hos verksamhetens chefer, och även facklig samverkan.

Fackliga organ har ej deltagit i frågan och den kommer som en total överraskning. Flera berörda chefer har efter detta förklarat sig ovetande och även helt oeniga med förslagen. Far regionens ledning med osanning?

Lägger man det sveket bakom sig och i stället sakligt begär från regionledningen en bakomliggande ekonomisk analys av hur dessa förändringar kommer få sin verkan, lyser fakta med sin frånvaro.

Ledningen saknar helt beräkning på hur personalflykt kommer öka behovet av hyrpersonal, hur behovet av att köpa vård från andra län kommer driva kostnader, och hur notan för patientresor går i taket. Regionledningen presenterar således ett förslag helt utan bakomliggande siffror. Man vill att politiker ska ta beslut om stora och riskfyllda förändringar i vården helt i blindo med en utopisk beräkning om besparingar, som snarare kommer bli en fördyring.

Vi förordar ett starkt tag om handbromsen och att varje stor utbudsförändring och flytt av verksamhet samt neddragning av vårdplatser analyseras på ett djupare plan innan man går till politiskt beslut. Liknande process gjordes inför den tidigare föreslagna nedläggningen av kirurgisk verksamhet i Örnsköldsvik. Den processen slutade med att politiken fattade det rakt motsatta beslutet – att utveckla den kirurgiska verksamheten – och där ser vi nu vård av hög kvalitet och en trygg bemanningssituation.

Det verkar som regionens tjänstemän missuppfattat sin roll när de agerar på ett politisk manér, och snarare kommer med utspel än underlag.

Styrelsen Ångermanlands läkarförening (ÅLF)

Andreas Koro, Lars Rocksén, Joakim Meidell, Emma Björk, Nedia Chebaane, Tobias Filipsson, Tone Gabriels, Mats Åström, Emma Furberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel