Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lägg ner näringslivskontoret i Sollefteå – har inte hjälpt oss företagare i pandemin

Var är ni?

2020 har varit väldigt speciellt år för invånare och företag runt om i världen och vi har fått anpassa oss efter de nya förutsättningarna. Som företagare i Sollefteå kommun har man saknat saknat dialog, stöd och stöttning från näringslivskontoret på kommunen och kommunen i stort.

Under hela året har näringslivskontoret lyst med sin frånvaro och man skulle ju kunna förvänta sig att de skulle ha varit lite mer aktiva.

Ett år som detta, som varit oerhört tungt, kan man ju tycka att näringslivskontoret framförallt ska gå ut och påpeka vikten av att stötta den lokala handeln och restauranglivet? Skulle vara intressant och få veta hur mycket man har sålt in gågatan – har man gått ut i tidningen och uppmuntrat att välja att köpa en tröja eller ett par jeans lokalt? Nej. De har varken visat sig på gågatan eller hos företagare.

Det finns många tjänstemän som tagit stort ansvar och lagt ner mycket tid, energi och privata medel för att hjälpa handeln och restauranglivet. Majed Safaee är värd att rosas för sitt engagemang. Men det är svårt att förstå vad näringslivskontoret fyller sina arbetsdagar med, då man inte har besökt några affärer under den här perioden och frågat om det är något de kan hjälpa till med eller hur det går för butiksägarna. Staden är inte större att man kunde ha gjort någon vända och kolla hur statusen är.

Sedan så är det välkänt sedan tidigare att näringslivskontoret är mer intresserad av att flytta upp allt till Hågestaområdet och utveckla det, så eventuellt är det där all deras tid hamnar.

Jag är inte ensam om att känna denna uppgivenhet  över näringslivskontoret. Det effektivaste vore att göra som Malung-Sälen och lägga ner näringslivskontoret – tänk vad mycket pengar man kunde spara och omfördela till skola och hemtjänst!

Jag hoppas att näringslivskontoret kan svara på vad deras arbete har bestått av 2020 och då vill jag inte höra att svaret är att man har gjort ett jättejobb med drivkraft-projektet, som mer känns som ett projekt där näringslivskontoret kan fördela pengar lite fritt dit man vill utan att behöva åstadkomma några resultat, vilket är min ytterst personliga uppfattning.

OO

■ SVAR DIREKT:

Jag tackar för möjligheten att få beskriva vårt arbete.

Pandemin slog till i mars, förlamande för näringslivet och samhället.

Restriktioner infördes för att minska smittspridningen. Enheten, 3 pers, ställde genast om och arbetade, tillsammans med resten av kommunens verksamheter, fram ett företagspaket för att stötta företagen i vår kommun (solleftea.se/foretagsklimat)

I alla nyhetsbrev som skickats ut, i Sollefteåbladet varje månad, på vår Facebooksida och kommunens hemsida har vi informerat om vilka stöd som funnits att söka och att man ska ta kontakt med oss för att få information, råd och vägledning.

I dessa kanaler har vi också uppmanat medborgarna att stötta det lokala näringslivet och informerat om hur företag (de vi känt till) Corona-anpassat sina verksamheter.

Vi har fortsatt arrangera företagsfrukostar, företagsträffar och mycket annat, men det har skett digitalt.

Över 100 företag i kommunen, även ett antal efter gågatan, har intervjuats för att få en bild av läget.

Så, nej, vi har inte fysiskt varit ute hos företagen i någon större omfattning, om man inte bokat tid med oss, utan respekterat restriktionerna.

Vårt fokus har legat på att stötta och hjälpa de företag som efterfrågat vårt engagemang.

Vi har gett råd kring ekonomi och omställning, bistått vid kontakter med andra stödverksamheter och vid behov också stöttat företag vid skrivande av ansökningar om stöd.

I våras prioriterades besöksnäringen, framför allt i Junsele, eftersom det då var tveksamt om djurparken skulle kunna öppna.

Vi har fortsatt en del arbete som inte har kunnat skjutas på trots krisen, t.ex. besöksnäringsprojektet i Västraområdet och Drivkraftsprojektet, som båda finansieras med statliga medel.

Att näringslivsenheten skulle prioritera Hågesta-området faller på sin egen orimlighet. Vi prioriterar alla initiativ till etableringar i hela kommunen.

Vi ser fram mot ett nytt framgångsrikt år i samarbete med näringslivet.

Thomas Östlund, näringslivschef Sollefteå kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel