Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (L): Vindkraften måste granskas noga i sömmarna

Alltför ofta fattar vi politiska beslut i detta land som i det allmännas intresse trampar på individens frihet.

Vindkraften kan, som vi nyligen fick se i Agenda, förstöra stora naturområden och skada boendes hemfrid. Många norrlänningar bor här uppe just för den oförstörda naturens skull och stillheten i skogslandskapet. De har köpt hus i dessa områden för att kunna njuta av tystnaden och blicka ut mot horisonten utan att störas av bullrande vindkraftverk. Om Härnösand ska växa och bli allt mer attraktivt för inflyttning och turism ser vi vindkraften som ett stort hot mot regionens och stadens utveckling.

Vindkraften måste granskas noga i sömmarna.

De transporter som krävs, med dieseldrivna fartyg, lastbilar och sedan lyftkranar och fordon för markanläggning orsakar givetvis fossila utsläpp och enorma skador på naturen. Vägbyggen drar upp sår i skogen. Fågelarter och pollinerande insekter hotas.

Nyligen ville man här i Härnösand uppföra vindkraftverk i skärgården, ute på Hemsön, där havsörnen migrerar under våren och ett fåtal par börjat häcka för första gången på lång tid.

Ny forskning visar att vingarna på kraftverken släpper ut tonvis med microplaster i hela vårt land! Vindkraften står nu för en liten del av vår energiproduktion och det ska vi vara tacksamma för när vinterkylan slår till och vinden mojnar. 

Vill storstäderna i södra Sverige försörjas av vindkraft föreslår vi att den byggs med så kort leveranssträcka som möjligt så överföringsförlusterna minskar, bygg kraftverken hos dem!

I vår kommun har i Viksjö har en gigantisk vindkraftspark uppförts till ytan sju gånger större än centralorten. Till detta har 155 km väg och breda kraftledningsgator anlagts. Varje av de 114, drygt 200 m höga, verken har ett fundament på 550 kubikmeter betong. På grund av buller och iskast m.m. är tillgängligheten till denna del av vår kommun idag inskränkt för oss som bor här.

Vem har gjort kalkyler på underhållet av dessa monster till konstruktioner? Företagen som uppför dem har inget sådant ansvar. Det kan bli fruktansvärt dyrt för kommuner som gjort sig beroende av vindkraft. Vingarna till kraftverken kan INTE återvändas. Vad gör vi med all denna komposit? Gräver ned dem, det är det enda man kan göra eftersom de knappt ens med skärbrännare går att kapa! Vi är också djupt oroade hur dessa bolag är konstruerade nästan som gjort för att ansvarsfrågan om nedmontering och deponi vid verkens livstids slut ska hamna i kommunens händer. Vi vill inte hamna i ett debacle som i Sundsvall och deras tunnor med kvicksilver som ingen vill ta ansvar för.

Vindkraften har blivit en fix idé hos vänsterrörelsen. Vi i liberalerna vill bara att vindkraften INTE ska inskränka på intressen som naturskönt boende, skogsbruk, friluftsliv, jakt och fiske. Länets vattenkraftverk gör att vi mer än väl drar vårt strå till stacken och har ingen moralisk skyldighet att ännu mer ge avkall på vår närmiljö för storstädernas intressen.

En röst på oss är en röst mot vindkraftens negativa påverkan på vår närmiljö.

Liberalerna Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel