Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: L – Ofrivillig ensamhet kan vara förödande

Annons

Om du saknar nätverk, familj, vänner kan du hamna i en ensamhet du aldrig själv skulle ha valt. I dag i Sverige bor var tredje person över 60 år ensam. Ensamheten kan skapas när din make går bort eller din maka blir sjuk, du har haft ett hus med grannar och samhörighet men flyttar till en lägenhet i en anonym trappuppgång. När 4 av 10 svenska hushåll är ensamhushåll kommer vi antagligen se fler ensamma äldre i framtiden.

Två av tre upplever ensamhet fast de har äldreomsorg. Var tionde äldre med äldreomsorg upplever svåra besvär av ångest, oro och rädsla och 15 procent besväras ofta av ensamhet.

Den påtvingade ensamheten är förödande för många, ofrivillig ensamhet skadar oss lika mycket som rökning och fetma. Det föder även missnöje med äldreomsorgen och bidrar till undernäring. Ensamma människor som lider av brist på sociala kontakter hör till vår tids glömda Sverige.

Det ska alltid vara möjligt att kunna välja ensamhet, anonymitet och tystnad. Men när dina vänner blir dementa, barnen flyttar till annan ort och sjukdom rycker ifrån dig dina älskade, ja då är risken stor att du en dag är ofrivilligt ensam.

Det blir tråkigt i längden att laga mat åt sig själv, äta själv och prata med sig själv. Ofrivillig ensamhet är plågsamt för många och faktiskt en fara för hälsan. Det är viktigt att få sitta ned och prata strunt över en kaffekopp. Det är viktigt att få prata om livets små och stora glädjeämnen med en person som har tid att se dig i ögonen.

Därför vill Liberalerna Örnsköldsvik att vår kommun mer aktivt arbetar för att bryta social isolering.

● Vi vill att fixartjänster utökas till även social samvaro.

● Tid som frigörs för hemtjänstens personal genom att städ- och fixartjänster utförs av andra måste kunna användas för att ge den som är ensam tid att ta en fika, promenad eller bara göra något lite extra.

● Vi vill se ökad samverkan med frivilliga och civilsamhälle, till exempel genom måltidsvänner. En måltidsvän är en frivillig som besöker den äldre en gång i veckan för en gemensam måltid. Antingen äter de tillsammans hemma hos den äldre eller så äter de tillsammans på någon av de kommunala träffpunkterna. För den äldre innebär det ingen extra kostnad då måltidsvännens portion betalas av kommunen och det skapar tillfällen för gemenskap och en möjlighet att sätta en krydda på tillvaron.

● Vi vill se boenden som ger utrymme för husdjur, en katt eller hund är för många underbart sällskap. Husdjuren skapar även rutiner och tillfällen att ta sig utanför dörren.

Det måste finnas lägenheter med hyror som även ensamstående har råd med, i miljöer som kan bryta social isolering. Vi vill att det ska finnas tillgång till samlingslokaler och att utemiljöer ska bjuda in till samvaro med bänkar och bord. Lägenheter ska vara tillgängliga och passa livets alla faser, det ska finnas hiss, dörröppnare och ramper som gör att du kan ta dig in och ut med rullator och rullstol. Det är även viktigt att det finns bra bussförbindelser.

Vi vill att det skapas seniorboenden och trygghetsboenden i vår kommun. I hela kommunen. Vi hoppas att den nya boendeformen “Byggemenskaper” och det stöd som regeringen nu beslutat om kan göra så att fler även på landsbygden kan gå ihop och förverkliga ett drömboende när villan inte längre är den lämpligaste bostaden.

Lena Jonsson, Göran Lundqvist, Göran Norlén och André Strödin, Liberalerna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel