Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: L – Att Moderaterna nationellt nu lämnar de liberala värdena oroar oss

Annons

Sverigedemokraterna (SD) är sedan många år ett etablerat parti i vår kommun och region. Deras lokala representanter har i och för sig bytts ut, men de får årligen en betydligt större summa pengar än många andra partier för att föra fram sina medlemmar och väljares röster.

Som parti är SD i många frågor Liberalernas motpol. Det är svårt att ge exempel från Örnsköldsvik och Västernorrland. SD:s seriösa förslag lyser med sin frånvaro. Dansande kranar är liksom inte värt att kommentera, när vi ser förslag om stora försämringar för skolan och kulturskolan. Men förslagen från SD:s testbädd i Sölvesborg och övriga delar av landet visar tydligt hur SD bygger upp sin plattform:

● Begränsa och politiskt förhandsgranska offentliga konsten.

● Hindra vissa människor från att bilda sig genom boklån på bibliotek.

● Ryck bort finansieringen för viktiga kulturinstitutioner och verksamheter runt om i landet.

● Beskär och kontrollera media.

● Markera mot HBT-personer genom att ta bort regnbågsflaggan i kommuner.

● Ta kontroll över advokaterna.

● Ta bort tolkarna i vården, så att cancersjuka invandrare och andra får klara sig utan om de inte kan betala själva.

● Stoppa riktade insatser för hälsa, om de råkar träffa invandrare, till exempel hembesöksprogram till bebisar i socioekonomiskt tuffa områden.

Var slutar det? Steg för steg flyttas gränserna mot ett samhälle långt borta från det vi idag känner till. Steg för steg normaliserar SD förslag för ett nationalistiskt samhälle - ursprunget för deras existens och ideologi.

Liberalerna behövs mer än någonsin. Vi måste ta strid för liberala värden. För frihet, det öppna samhället, och alla människors lika värde.

Det går inte att kopiera liberal politik. Det är vår identitet och våra förslag är inte ett smörgåsbord som det går att plocka från. Det går heller inte att kopiera SD:s politik. När Moderaterna och KD närmar sig SD ökar SD i opinionen.

SD möts bäst med debatt och motargument, inte med bekräftande och normaliserande. SD:s förslag måste mötas med unika förslag som skapar möjligheter och alternativ till den verklighet som SD:s väljare upplever.

Vi kommer fortsätta arbeta för att Liberalerna Örnsköldsvik tar en självständig plats som ett modernt, frihetligt, socialliberalt och grönt mittenparti med stor framtidstro, socialt ansvarstagande och fri ekonomi som paroller. Vi kommer arbeta för en jämlik skola i hela kommunen, bättre förutsättningar för självständiga kulturutövare, ökad transparens och insyn i det demokratiska rummen, minskad administration och byråkrati, resurseffektiv lyhörd förvaltning, fokus på förebyggande insatser för ökad jämlikhet och mycket mycket mera.

Det oroar oss att Moderaterna nationellt nu lämnar de liberala värden som Reinfeldt tog med sig och att oppositionen lokalt inte mäktar med att lyfta en egen politisk vilja med tydlig liberal politik. Liberalerna behövs i Örnsköldsvik för att försvara friheten och de liberala värdena.

Erica Markusson och André Strödin, Liberalerna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel