Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kyrkoanställda i Härnösand: Vi vill ge biskopen vårt fulla stöd i konflikten

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

Öppet brev till Stiftsstyrelsen i Härnösands stift.

Vi, anställda präster och diakoner i Härnösands pastorat, vill, först och främst, uttrycka vårt fulla stöd för biskop Eva och önskar att den rådande situationen på stiftskansliet ska lösas på bästa tänkbara sätt för alla iblandade och för Svenska kyrkan som helhet.

Vi vill dessutom uttrycka vår stora oro för den situation som nu råder på Stiftskansliet utifrån de uppgifter vi fått från tidningen Ångermanland samt Kyrkans tidning om stiftsstyrelsens agerande i de konflikter som pågått under en längre tid.

Vad grundar sig stiftsstyrelsens starka misstroende mot biskopen på? Vad gör hon som är så allvarligt att det inte går att lösa på annat sätt än att avsätta henne? Att avsätta en biskop görs dessutom inte i en handvändning. Hon är vald genom en demokratisk process av stiftets diakoner, präster och valda elektorer. Skulle biskopen avsättas på ej identifierade grunder skulle förtroendet från oss anställda mot er förtroendevalda ta stor skada.

Vad finns det för motstånd i stiftsstyrelsen som gör att ni inte vill arbeta vidare med ”arbetsordning, rutiner och relationer”, vilket biskop Eva själv lyfter som grundproblem? (Tidningen Ångermanland 23 sept 2020)

Hur hanterar ni det svåra i att ni själva är föremål för kritiken från skyddsombuden? Ni har tillsatt en grupp med representanter för skyddsombud, ledningsgrupp och arbetsutskott som ska ”resonera mer om vilka frågor som behöver utredas”. (Kyrkans Tidning nr 39, 2020) Är den här gruppen tillräckligt objektiv för att kunna göra en så bra och rättvis utredning som möjligt?

Hur kan ni som stiftsstyrelse vara objektiva när föremålet för utredningen bland annat berör er egen funktion som stiftsstyrelse?

Hur ska vi, präster och diakoner inom Härnösands stift, kunna lita på att stiftsstyrelsen vill arbeta med kyrkans bästa för ögonen då stiftsstyrelsen tidigare underlåtit att agera när problem på stiftskansliet lyfts fram?

För vad händer med förtroendet hos stiftanställda och oss ute i stiftet när ni som stiftsstyrelse och arbetsgivare inte ser till stiftskansliets arbetsmiljö och inte värnar den?

Återigen vill vi uttrycka vårt fulla stöd för biskop Eva.

Katarina Adamsson, präst

Knapp Anna Eriksson, präst

Johan Holgersson, präst

Kristina Sohlberg, diakon

Johanna Janzon Wikström, präst

Susanne Öhlén, präst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel