Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kvinnodagen börjar bli ett jippo – den måste tas på blodigt allvar

Det är en smärtsam upplevelse att se hur internationella kvinnodagen börjar bli ett positivt, lyckligt och glädjespridande jippo. Män som ger sin partner blommor, tårta på arbetsplatser och annan "uppvaktning".

Kvinnodagen är och har alltid varit på blodigt allvar, vi måste fortsätta prata om vad denna dag faktiskt innebär. Den här dagen finns för att kvinnor världen över lider, vi är vapen i krig, allt sexuellt våld, kvinnor som inte vågar röra sig ute när det är mörkt, kvinnor som sitter i menshyddor och kvinnor som fått sitt liv begränsat av kontrollerande män.

Ta bara att föda barn fortfarande är bland det farligaste en kvinna kan göra, 2019.

Vill börja med att slå hål på en myt, det farligaste som finns för en kvinna är inte att gå ut och gå när det är mörkt. Det farligaste en kvinna kan göra är att börja en relation med en man. Kvinnor som lever under fysisk och främst psykisk misshandel år efter år och ingen reagerar.

Vi lever i en tid där "feminism" alltid står med i de flesta papper som gäller samhället, jämställdhet och feminism. Samtidigt som behovet av kvinnojourer är större än någonsin, så läggs kvinnojour efter kvinnojour ner.

Kvinnojourerna gör ett otroligt bra arbete, de kämpar, sliter, behöver ofta förlita sig på donationer av både pengar och föremål. Samtidigt som de ska slåss mot kapitalismen, att hyra ut lägenheter till skyddsboende lockar inte när någon erbjuder sig köpa. Lägenheterna tar slut och ingen hjälp erbjuds, ändå jobbar dessa otroliga kvinnor med att ge trygghet och stöd till alla de kvinnor och barn som kommer till kvinnojouren.

En mycket betydande del i hur kvinnor hamnar i våldsrelationer är den ekonomiska förutsättningen. Kvinnor tjänar mindre, kvinnoyrken har dåligt betalt jämfört med det jobb vi utför, kvinnor jobbar deltid i mycket större grad och kvinnor tar ut större delen av barnledigheten.

Om vi kan säkra ekonomisk trygghet för kvinnor, så har vi tagit ett stort steg på vägen, nästa del är att rättssystemet inte ska agera i patriarkatets namn, utan att kvinnor måste få upprättelse för det de berättar.

Årets framsteg: vi har börjat prata om psykisk misshandel, att allt inte syns och att det är denna form som sänker kvinnor mest, själva grunden till fysisk misshandel.

Årets totala flopp: vi hjälper inte kvinnojourer tillräckligt; surrogatmödraskap är inte förbjudet om du gör det i ett annat land; sexköp blev inte olagligt utanför Sveriges gränser.

De två sista ger ju verkligen ett intryck av en kvinnofientlig lagstiftning, rör inte våra kvinnor, men kvinnor utanför Sveriges gränser har inget behov av skydd.

Offer likställs fortfarande som ynkliga, skadade och förstörda. De kvinnor jag känner som är offer - är de starkaste kvinnorna som finns.

Mitt mål med kvinnokampen kommer för alltid att vara: Jag vill vara människa framför kvinna. Men idag är jag kvinna, offer, ifrågasatt och människa.

Jennifer Lundquist, Husum

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel