Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Krigsspel i skogarna runt Sollefteå – ett riktigt spektakel

Annons

Jag läser i en artikel i TÅ 28/5 att ett krigsspel är på väg tillbaka till skogarna runt Sollefteå. Man tar sig för pannan. Hur roterar tankarna i huvudet på den som fått för sig att spela krig?

Det är dessutom onödigt, för det finns riktiga krig att delta i för den som tröttnat på freden. Ett av de bättre förslagen är att dra iväg till Jemen. Där har det inte varit fred på ett bra tag. Terrängen kan nog bli en chock för svenska krigare. Det är inte särskilt gott om stubbar att gömma sig bakom i ett ökenland. Man kan bli tvungen att nöja sig med en sönderskjuten ruin som ersättning för stubben. Och värmen kan bli påfrestande när man ligger där och trycker.

Detta exempel är extremt och tämligen vidlyftigt och även dyrt att ta sig till.

Det finns alternativ i närområdet. Närområdet är en term som försvarsministern och andra politiker, ja även militärer, använder när de avser de länder på andra sidan Östersjön som Putin riktar lystna blickar mot.)

Krigsspelarna rekommenderas att resa till Ukraina. Det är ganska lugnt där nu, men vänta bara till den dag då landets nyvalde president gör allvar av hotet att söka sig västerut. Då lär Putin reagera och plötsligt är marknaden för svenska krigsmän god.

Ukraina ligger inte heller lika långt bort som Jemen. Det ligger i själva verket nära Sverige, närmare än många tror. Man skulle till och med, för att hålla kostnaden nere, kunna tänka sig att de svenska krigarna cykeltolkar dit, särskilt om samlingen och uppladdningen sker i Skåne. Visst kan man bli tvungna att byta ut grankvisten på hjälmen mot lite mer kontinentala trädslag på slutet men det går säkert att ordna

Det är naturligtvis hur lätt som helst att raljera över sådana här dumheter. Samtidigt är det ju allvar. Stort allvar. Det är tragiskt att små glesbygdskommuner med en ansträngd ekonomi ska behöva acceptera vad som helst för att få in några kronor.

Men vad säger Sollefteå kommun till de nya kommuninvånare som flytt från krig och umbäranden? Välkomna till ett land som inte upplevt krig på över två hundra år men som åtminstone kan leka krig? Är det det man säger? Någon i Sollefteå kommunledning får gärna besvara den frågan.

Årets spektakel lär inte gå att stoppa, men låt oss hoppas att det inte blir någon upprepning nästa år.

Henry Hult

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel