Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kraven som staten ställer på avloppen kan vara övermäktiga – välkommen att kontakta oss för en lösning

Svar till: Var ska vi som fått våra avloppsanläggningar underkända i Sollefteå bo?

För det första vill jag passa på att avliva en gammal myt om att kommunen är skyldig att erbjuda invånare bostäder. Det stämmer enbart i de fall där kommuninvånaren är föremål för en insats inom ramen för socialtjänstlagen, till exempel att man har rätt till en plats inom särskilt boende, behov av gruppbostad och så vidare.

Det kommunala vatten och avloppsnätet bekostas inte genom skattemedel utan via en VA-avgift som alla som har kommunalt vatten och avlopp betalar. Saknar man kommunalt vatten och avlopp så betalar men inte heller denna avgift. Det bör i sammanhanget påtalas att VA-avgiften är mycket högre såväl på långsikt som om man skulle välja att lånefinansiera bygget av ett eget avlopp.

Kraven som ställs på avloppen har laglig grund och det finns över 100 domar och rättsliga avgöranden i olika instanser och detta enbart i fall som berör Sollefteå kommun. Tittar man över landet rör det sig om tusentals avgöranden. Därmed kan det fastställas att oavsett vad man tycker om sakfrågan så är landets domstolar tämligen överens och att det rättsliga läget med nuvarande lagstiftning är väldigt stabilt.

Däremot har kommunen länge påtalat att de krav som staten ställer på avloppen kan vara övermäktiga för en del. Särskilt för många som bor på landsbygden med låga fastighetspriser. Detta har kommunen också vid olika tillfällen framfört till statsmakten. Därför har kommunen också valt att processen får ta upp till sju år så att det finns en ökad möjlighet att planera en investering.

Har man trots det verkligen inte råd eller ekonomiska förutsättningar är man välkommen att kontakta oss så att vi gemensamt kan hitta lösningar.

Majed Safaee, Sollefteå kommun

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel