Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kramfors pastorat – ett skepp på driv

Svenska kyrkan hör till de främsta centraliseringsivrarna vilket nu blir tydligt ute i församlingarna. Kramfors pastorat undersöker just nu möjligheterna att sälja Styrnäs församlingshem samt lokaler vid Ytterlännäs kyrka, då pastoratet haft stora årliga underskott och 2020 saknas 10 miljoner i budgeten. Samtidigt har stora investeringar gjorts i Kramfors båda församlingsgårdar och ytterligare administrativa lokaler har dessutom anskaffats i centralorten och därefter fyllts med diverse administratörer. Samtidigt görs besparingar bland anställda på kyrkgolv och kyrkogårdar.

Centraliseringen påminner om kommunens verksamhet som för norra kommundelen innebär skolnedläggning och försäljning av sporthallen i Nyland.

Är det en tillfällighet? Knappast! Det är samma politiker som sitter i beslutande ställning för båda verksamheterna, även om några centerpartister i kyrkan seglar ”under falsk flagg” och kallar sig Höga kusten församlingars väl.

Hur kan det bli så här? Jo, pastoratet saknar både styrning och ledning. Kyrkorådet visar total brist på visioner och strategier för framtiden, både vad avser verksamhet, personal och ekonomi. Ledningen har inga förslag till åtgärder (vilket kan bero på avsaknaden av styrning) och chefen blir kränkt och springer till sitt fack om någon konstaterar hens inkompetens. Budgetunderskotten är möjliga att hantera i boksluten genom att pastoratets målkapital (samlade tillgångar) värderats så lågt att ”miljonerna kan rulla” utan att det blir direkta konsekvenser.

Kyrkans medlemmar i Kramfors pastorat har anledning att vara oroliga.

Fortfarande medlem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel