Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kramfors kommun slår undan fötterna på kämpande småorter – Strandhallen behövs

Kramfors kommuns besparingar har slagit hårt på oss i Nyland och då främst när det gäller våra ungdomar.

Den 24/6 togs beslutet om Ytterlännässkolans nedläggning som resulterar i långa bussresor för eleverna från Nyland. Tid spills som hade kunnat användas till läxläsning och fritidsaktiviteter.

Kanske var det just på grund av den nya inskränkta fritiden som kommunen beslutade att Strandhallen ska avyttras? Ett beslut som togs bara två dagar efter att Ytterlännässkolans nedläggning klubbats.

Under sommaren fick vi också veta att skateboardramperna i Nyland behöver repareras. De är välanvända, ett tecken på att det är en uppskattad aktivitet för våra barn och ungdomar.

Men återigen - det är besparingstider och kommunen har inte pengar till de reparationer som behöver göras.

Samtidigt som att Nyland utarmas ser vi hur kommunen satsar på centraliseringen och lägger pengar från den sinande kommunkassan på gångvägar och nybyggen. I den takt det här sker så har vi snart en kommun med en död landsbygd och ett centrum omringat av trall.

I Nyland har vi sett en positiv utveckling under de senaste åren, det är fler barnfamiljer som söker sig hit. Vi befarar att den trenden kommer att vända då livspusslet för många kommer att försvåras både när det gäller avståndet till Högakustenskolan och avsaknaden av meningsfulla fritidsaktiviteter i vårt närområde.

Statens folkhälsoinstitut betonar vikten av närhet till motionsanläggningar. Det har inte bara en stor betydelse för det fysiska måendet utan det finns även ett tydligt samband mellan fysisk aktivitet och psykiskt välmående. Det ökar också gemenskapen i samhället och motverkar segregation. Människor är mer benägna att leva ett aktivt liv om de har nära till platser som främjar fysisk aktivitet, något som är extra viktigt för våra barn och ungdomar.

Strandhallen bedriver inte bara "gubbhockey" utan används även till hockeyskola, skridskoskola, allmänhetens åkning, boule, gym, fotboll, fritidsgård, möteslokal, evenemang och skolan använder Strandhallen till sina aktiviteter. Vi ser Strandhallen som ett aktivitetshus, likt det som planeras att byggas i Marieberg.

Att de styrande struntar i kommuninvånarnas folkhälsa och slår undan fötterna på kämpande småorter är djupt oroväckande. Hur ska de folkvalda kunna kämpa mot den stora centraliseringen när de gör sig själva skyldiga till den i vår kommun?

Nylands engagerade

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel