Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Köttberget kommer ta Sverige ur coronakrisen – så räddar vi ekonomin med våra pensioner

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Begreppet ”köttberg” myntades av tidigare finansministern Pär Nuder om människor födda på 1940-talet, alltså under och efter andra världskriget. ”Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister skall föda – det är en realitet att att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”, sade han bland annat på ett möte hos SEB 2004.

Ett ödesdigert uttalande skulle det visa sig. Protesterna blev massiva. Nu är det dags för köttbergets revansch, enligt min uppfattning.

Dels har många pensionärer ett yrkesliv inom vården, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, nu gått tillbaka i tjänst för att hjälpa till i det ansträngda läget

Dels kommer ”köttberget” att ta oss ur krisen efteråt. Till skillnad från många andra grupper i samhället är pensionärernas ekonomi efter pandemin stabil. Många har visserligen låg pension, men de har inte förlorat sitt jobb, tvingats gå från hus och hem eller drastiskt dragit ned på sina levnadskostnader. Inkomsten finns kvar och de har en ekonomi som sedan tidigare är anpassad till den. Det gör dem köpstarka och det är precis vad som behövs för att få samhällshjulen att börja snurra igen. De blir vår största resurs när detta är över.

I dag handlar allt om handikapp och gamla människor. Inget kunde vara mer fel. Våra medlemmar har det gemensamt att de är pensionärer, oavsett ålder och är pigga och vitala. En del yrkesarbetar fortfarande, andra är engagerade i våra verksamheter.

För att det här skall fungera krävs att vi står stabilt, kan hålla ut och lyssnar på rekommendationerna. Men också att övriga samhället boostar dem genom att säga "ni kommer att rädda Sverige".

Det värsta idag är ensamheten och den gör mig bekymrad. Vi uppmanar alla att via telefon, sms och Facebook hålla kontakter med släkt och vänner. Att vara ute och ta promenaderna tillsammans men med avstånd.  Viktigaste uppgiften vid dessa samtal är att förmedla: Du är inte ensam. Vännerna finns med dig i denna kris.

Jag uppmanar dem att gå in på vår hemsida och Facebook där det finns massor av utflykts- och aktivitetstips, recept, gympaprogram och allt möjligt. Men även att själva ta ett större ansvar och ringa andra.

Johnny Löfstrand, ordförande PRO Ångermanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel