Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Komvux-elever: Vi är framtidens arbetskraft – vi måste ha samma möjligheter som alla andra

Artikel 3 av 6
Förändringar på Komvux i Härnösand
Visa alla artiklar

Annons

Vi har sett artikeln Oro bland elever på Komvux i Härnösand: "Hur ska vi nu klara våra studier". Vi tycker att elevernas åsikter stämmer men det finns mer information som inte är med i artikeln.

Först och främst stämmer det inte med vad Sverker Ågren säger om att det finns studiestöd på Lärcentrum som förbereder för distanselever. Den 20 januari var det första skoldagen och vi fick reda på att Komvux skulle erbjuda stöd till elever, men det visade sig att de inte visste när de kan hjälpa eleverna. Dessutom är Lärcentrum till för Komvuxelever men nu har elever som studerar på yrkesutbildningar fullständig tillgång till Lärcentrum men inte vi som studerar teoretiska kurser på Komvux.

Alla elever har inte datorer hemma att använda och behöver tillgång till Lärcentrums datorer för att studera. Ungefär tio datorer finns på biblioteket och det är inte tillräckligt för de cirka 700 elever som studerar på distans. Datasalen på Komvux har eleverna inte tillgång till, utan bara för SFI-eleverna.

Det är orättvist att SFI-utbildningen prioriteras över grundläggande- och gymnasieutbildningar. Vi känner oss mindre värda som elever eftersom att vi inte prioriteras på Lärcentrum och inte heller på Komvuxutbildningar. Alla bör ha lika värde och möjligheter till utbildning men verkligheten ser inte ut som den ska just nu.

Enligt Sverker Ågren ska 80 procent av elever på Komvux kunna klara av sina studier. Det tycker vi är nästan omöjligt. Hur kan vi klara av våra studier på distans, utan stöd från lärare och handledare? Om vi inte klarar av kurserna påverkar det CSN-bidrag och det försvårar vår situation och framtid.

Komvuxelever från hela världen med olika bakgrunder och studiebakgrunder behöver undervisning i klassrum för att kunna utveckla svenska språket bättre än på distans. Hur kan vi som har olika bakgrunder söka hjälp och stöd för det svenska språket om vi inte får den undervisning och tillräckligt stöd från lärare i klassrum? Hur ska vi då integreras in i det svenska samhället, om elever sitter hemma och studerar för sig själva utan att prata med någon?

Dessutom kommer SFI-elever som slutar sina kurser också hamna på distans eftersom det inte finns klassrumsundervisning då de börjar på grundläggande nivå. Hur ska de kunna klara av kurserna då de inte har samma språkkunskaper som elever studerande på gymnasial nivå?

Vår framtid och drömmar blir förstörda men ingen verkar bry sig om det. Vi är framtidens arbetskraft. Vi måste ha samma möjligheter som alla andra elever. Vi bör inte bli drabbade på grund av kommunens ekonomi här i Härnösand.

Elever från Komvux, Härnösand.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel