Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kommunfullmäktige i Kramfors en fars – vi vann inte denna kamp men fortsätter att stå enade

 
Besparingarna i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Jag besökte kommunfullmäktige i Kramfors för första gången, där jag lyssnade på osakliga och raljerande debatter - där partipiskan ven i den kvava luften.

Det var tydligt att Socialdemokraterna har suttit vid makten alldeles för länge och lever på gamla meriter. Deras styre präglas numera av arrogans och deras politik ökar klyftan mellan stad och landsbygd.

Jag såg ett splittrat landsbygdsparti där Ida Stafrin (C) svek ideologin om en levande landsbygd. Hon har varit tydlig med att hon inte är intresserad av att få information i skolfrågan från engagerade väljare och medborgare. Vi behöver ett parti som värnar om hela landsbygden, inte bara om kusten. Men det kan tyvärr inte Centerpartiet leverera.

Jag lyssnade på Jon Björkmans (V) tomma ord om hans sorg i hjärtat över att behöva ta ett svårt beslut om nedläggning och jag lyssnade på hans återkommande efterlysningar om alternativa lösningar. Vilket vi har gett, men det har Jon Björkman valt att inte lyssna på. Anledningen till det blev tydlig när han sa att Ytterlännässkolan borde ha lagts ner för länge sedan och att han under årens lopp har varit drivande i den frågan.

Det finns fler förslag om nedläggningar i vårt närområde och fler kamper väntar. Men vi kommer fortsatt att stå enade.

Jag bevittnade Thomas Näsholm (S) som inte kunde ge ett enda vettigt svar under frågestunden och Jan Sahlén (S) som fastnat i en svunnen tid då industrialismen föll i kommunen.

Eva Tånneryd (V) som pratade om att eleverna kommer att få en kvarts restid till högstadieskolorna när Ytterlännässkolan läggs ned. Ett uttalande som visade hur opålästa våra politiker är och hur bristfällig förvaltningens utredning faktiskt är. Eleverna från Nylands tätort kommer att ha 1–1.5 timme lång restid till sin högstadieskola.

Jag skämdes när ortsbor svek vår bygd genom att rösta för en nedläggning och när två politiker inte tog ställning utan istället la ner sina röster. Två röster som var avgörande för en återremiss.

Jag förfärades över att våra politiker valde att i första hand spara in på våra barn, till skillnad från våra grannkommuner som tänker långsiktigt och fredar småskolorna.

Vi vann inte denna kamp och kommunen kommer inte att göra några besparingar på att lägga ner Ytterlännässkolan.

Men under denna fars har jag haft förmånen att få se hur människor stridit för oss och för vår rätt. Partier och enskilda politiker som gått emot majoriteten. Jag har sett eldsjälar som kämpat i motvind och människor som hållit ihop när det stormat i vår del av kommunen.

Det finns fler förslag om nedläggningar i vårt närområde och fler kamper väntar. Men vi kommer fortsatt att stå enade.

Madeléne Cotz, Nylands Engagerade

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel