Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kollektivtrafik får aldrig vara en klassfråga – ungdomskorten behövs i Ö-vik

Replik på Linnea Berggrens (M) insändare 9/7: "Gratis ungdomskort fungerar inte i Ö-vik – gynnar bara centralorten".

Linnea Berggren tar till sist bladet från munnen och avslöjar vilka hon i praktiken tycks bry sig om. Hon visar noll intresse både för unga och ekonomiskt utsatta familjer.

Linnea undviker helt och hållet de positiva följderna av avgiftsfri kollektivtrafik. Ungdomskortet låter oss resa genom hela kommunen oavsett dag och tid – en enorm tillgång för föreningar och arbetsplatser då unga inte måste skjutsas av sina föräldrar. Det är också en gåva till alla de familjer som har svårt att skjutsa, dålig ekonomi eller bor långt bort.

Istället ojar Linnea sig över att ungdomskortet gynnar centralorten. Det är sant att centralorten, som har fler bussturer, gynnas då fler kan åka buss.

Det moderata svaret är tyvärr att vi borde ta bort ungdomskorten (så färre kan åka buss) istället för att på sikt bygga ut kollektivtrafiken (så ännu fler kan åka buss). Att ta bort ungdomskortet kommer också slå mot landsbygden, något Linnea inte nämner.

SSU:s vision är att Sveriges kollektivtrafik på sikt ska byggas ut kraftigt och bli så billig som möjligt. Moderaternas visioner verkar ta slut vid den sista skattekronan.

Det är talande att (M) ställer ungas frihet genom bussar mot att bekämpa psykisk ohälsa. Vi driver en skattereform som kraftigt minskar klyftorna mellan de allra rikaste och de som måste skrapa ihop pengar till hyra och mat - med den i ryggen kan vi ta oss an flera stora samhällsproblem.

Vi ser gärna att Ö-viks moderater törs ta den fighten ihop med oss inom våra respektive partier, eller vill (M) att bussåkande fortsatt ska vara en klassfråga?

I Samhällsbyggnadsnämnden röstade (M) för att ungdomskortet skulle kosta 200 kr i månaden. Vill (M) att familjer där ekonomin redan är hårt pressad ska tvingas lägga ut ännu mer pengar för att barnen ska kunna ta sig till skolan, vänner, föreningar och jobb?

(M) kommer alltid stå redo med pengar om banken går dåligt eller ett storföretag får svårt att dela ut aktier. Men när vi vill åka buss, bekämpa psykisk ohälsa eller bygga en jämlikare skola - då är det alltid för dyrt.

Det är inte konstigt att högern tycker det: för 20 år sen fanns 240 miljarder kr mer i skatteintäkter. Trots höga kommunalskatter har glest bebodda kommuner svårt att budgetera. Riksdagen har föråldrade budgetregler som låser pengar vi annars kunnat satsa.

Om två år är det val. Om ungdomskorten är borta under valrörelsen kommer det påverka hur Ö-vik röstar. SSU har samlat in över 400 underskrifter för att behålla ungdomskortet medan (M) aktivt försökt göra det dyrare för oss unga att resa.

Kollektivtrafik får aldrig vara en klassfråga, att ta bort ungdomskortet skulle slå alldeles för hårt mot alla som behöver kortet för att få ihop vardagen. Detta visar bara återigen på hur (M):s politik prioriterar bort vanligt folks vardag.

Melvin Byström, SSU Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel