Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kloka synpunkter på stadsplaneringen i Ö-vik begravs – en tunnel genom Åsberget löser inte problemet

Annons

Med anledning av insändaren "E4-trafiken i Ö-vik står stilla medan Coops kunder letar p-plats", undertecknad NGÅ.

Jo, det finns visst synpunkter på att stadsplaneringen i Örnsköldsvik är under all kritik. I dokumentet ”Samrådsredogörelse för fördjupad översiktsplan Örnsköldsviks centralort” går det att läsa många kloka synpunkter på stadsplaneringen av centralorten. Kommunen väljer dock att begrava många synpunkter med orden ”Synpunkterna föranleder inga förändringar av den fördjupade översiktsplanen”.

Kommunen håller dessutom fast vid en plan skapad på 70-talet om en ny genomfart för E4 genom Örnsköldsvik, i en tunnel genom Åsberget. Men tunneln kommer inte lösa problemen vid Coop och tung trafik kommer till exempel fortsatt att rulla genom den nyligen påhittade stadsdelen Gullänget–Kroksta.

Varför dra in tung trafik till centrala Örnsköldsvik för att de sedan ska svänga norrut eller söderut på E4? Vi vill nog inte ens tänka på trafikkaoset som kommer uppstå i flera år vid ett tunnelbygge.

Det behövs en förbifart för att leda Europavägen förbi Örnsköldsvik – och kommunen bör göra gemensam sak med övriga städer med liknande problem, till exempel Härnösand och Skellefteå.

Det behövs också en tydlig kommunal strategi för att bygga nya vägar/broar för att minska behovet av att köra genom centrala Ö-vik eller bostadsområden för att nå sitt resmål i de nyligen påhittade stadsdelarna Centrum, Domsjö-Gene, Hörnett, Sund–Svedjeholmen, Själevad, Gullänget–Kroksta, Gimåt–Arnäsvall och Järved-Bonäset.

Mathias Westin, Nolaskogsgruppen, Sjukvårdspartiet Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel