Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Klimatet måste högst upp på dagordningen i Örnsköldsvik – anmärkningsvärt att S och C inte tycker detsamma

Kommunfullmäktige (KF) i Örnsköldsvik behandlade 25 februari ett förslag om att tillsätta en beredning för "en generell översyn av det politiska systemet i Örnsköldsvik". Förslaget läggs formellt av KF:s presidium (2 S, 1 C).

Vi i Vänsterpartiet har inte haft någon insyn när förslaget beretts och utarbetats. Eftersom vi också tycker att en översyn behövs är vi i grunden positiva till översynen. Men vi ville komplettera de fokusområden som nämns i underlaget med den fråga som nu måste gå från att vara en fråga bland alla andra till att vara den fråga som prioriteras allra högst både inom politiken och inom förvaltningen – klimatfrågan.

Eftersom vi vet att ett förslag som läggs direkt på fullmäktiges bord har svårt att få bifall även om många håller med oss så sökte vi under gruppmötet före KF kontakt med ordföranden och förste vice ordföranden i KF:s presidium (båda S). Vi gjorde det i tron att presidiet, som ska företräda hela KF och inte bara sitt parti, hade ambitionen att ta ett enigt beslut. Och utifrån att enigheten borde vara stor om sakfrågan.

Vi blev därför något överraskade när vi inte fick svar från presidiet utan av gruppledaren för S, Kristoffer Park. Som i numera vanlig ordning avvisade ett förslag från V.

När vi till slut fick kontakt med presidiet hörde vi att "det var några" som tagit fram förslaget.

Under diskussionen i KF blev det tydligt att dessa några var politiker från "S-Alliansen" och att förslaget var grundat i den (hemliga) överenskommelse som partierna gjort. Inget konstigt i det. Men ändå anmärkningsvärt att fullmäktiges presidium (åtminstone S-ledamöterna) inte visade någon som helst ambition att involvera hela fullmäktige i processen i denna viktiga fråga.

Och ännu mera anmärkningsvärt att S och C inte vill se att klimatet är den fråga som nu måste upp högst på dagordningen.

Vänsterpartiet fortsätter att med full kraft driva klimatfrågan.

Göran Wåhlstedth, gruppledare (V)

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel