Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Klimataktivistens nya kläder

Annons

I H.C. Andersens saga "Kejsarens nya kläder" berättas om en kejsare som får en ny ståtlig dräkt uppsydd åt sig av två skräddare. De berättar för kejsaren hur tyget är vävt av en tråd så tunn och fin att endast de som är tillräckligt begåvade kan se den. Men som bekant så finns det ingen tråd. Skräddarna är lurendrejare som har insett att de kan sälja luft till den som är tillräckligt pompös.

Kejsaren vill förstås inte framstå som obegåvad utan tar tacksamt emot och klär sig i de utsökta kläderna. Hans rådgivare vill inte vara sämre de utan prisar det sköna hantverket och hur kraftfull kejsaren ser ut i sina nya vackra kläder.

Därefter går kejsaren ut för att möta sina undersåtar. Men även bland dem har ryktet spritt sig att tyget är för delikat för att ses av den som är dum och korkad. Och vem vill vara dum och korkad? Folket oh:ar och ah:ar därför förtjust när kejsaren visar sig inför dem. Benkläderna, skjortan, manteln, allt är utsökt.

Men så plötsligt utbrister någon: ”Kejsaren är naken!”. Det är ett litet barn som säger det som alla tänkt, men ingen vågat säga. Barnet, oförstört av vuxenvärlden, spelar inte med i det sociala spelet och beskriver världen som den är.

Att läsa om klimataktivisten Greta Thunberg, för tankarna till sagan om kejsarens nya kläder. Här kommer ett barn och uttalar sig rakt och tydligt. ”Vi måste dra i nödbromsen.” ”Världen är svart och vit.”

Kanske bidrar Andersens saga till Thunbergs framgång. Vi har lärt oss att det ibland krävs ett barn för att säga sanningen.

Alla vill träffa barnet. Påven, Arnold Schwarzenegger och Frankrikes president Emmanuel Macron möter Greta Thunberg. Hon talar inför FN:s klimatpanel, EU-parlamentet, World Economic Forum i Davos och många andra hänförda skaror. Men ju fler av de där talen jag ser på Youtube, desto mer får jag känslan att sagan blivit bakvänd.

"Ingen talar om klimatförändringarna", säger Thunberg. Det är inte sant. I så fall skulle hon inte bli inbjuden till alla dessa församlingar. Den som inte har sett en bild på en isbjörn på ett isflak måste ha bott i en jordkula det senaste decenniet.

”Ord kommer inte att stoppa klimatförändringen, handlingar gör det.” Ändå hör jag inget annat än ord från Thunberg.

Hon och alla de tusentals ungdomar som strejkar för klimatet har inga lösningar. De bryr sig inte om att hantera politiska låsningar. Det är så mycket luft i de där talen.

Men folket, de oh:ar och ah:ar. Schwarzenegger är starstruck. Ingen vill ju framstå som dummare än någon annan.

Hon säger att alla forskare är eniga medan Sveriges ledande klimatforskare Lennart Bengtsson säger precis tvärtemot vad hon säger.

Kejsaren

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel