Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: "Kejsaren" faller på eget grepp – slutsatserna om Greta Thunberg stämmer inte

Med anledning av insändaren "Klimataktivistens nya kläder" i TÅ 10 oktober med signaturen "Kejsaren".

Sagan om kejsarens nya kläder är lysande, men kan naturligtvis användas på olika sätt, beroende på vilken grundsyn på tillvaron skribenten själv har. Insändarskribentens slutsatser utifrån denna saga vill jag bemöta på några sakområden.

1: Greta Thunberg är ett fenomen. Hennes lovordade framträdanden världen över, med lysande framförda tal, är det ytterst få vuxna, inte ens offentliga personer, som skulle klara av. Att kalla henne ”barn” är att medvetet förminska henne. Om drygt två månader är hon 17 år – ungdom på väg in i vuxenlivet alltså.

2: ”Ingen talar om klimatförändringarna” – det är sant. Utifrån vad som krävs för att hejda en annalkande klimatkatastrof är inte klimatfrågan i fokus bland våra politiker. Världspolitiker applåderar hennes framträdanden, men sitter så hårt bundna till ekonomiska villkor, överenskommelser och avtal att de inte vill föra upp frågan på agendan.

3: ”Hon och alla tusentals (!) ungdomar som strejkar har inga lösningar"… Ber att få påminna insändarskribenten att den senaste klimatstrejken omfattade 100 länder i 2052 städer och samlade totalt över en miljon människor. Det är ungdomarnas hälsning till oss vuxna att ta det politiska ansvaret och skapa lösningar för att ge kommande generationer en dräglig framtid. Det ligger ju i själva föräldraansvaret, eller hur, ”Kejsaren”?

4: Världens forskare är eniga om klimatförändringarnas riskfyllda utveckling. Vi har inte råd att ifrågasätta deras kompetens utifrån hörsägen, privata hugskott och bristfälliga analyser. Det finns, och kommer att finnas, politiker, inflytelserika företagsledare, välbeställda samhällsmedborgare med flera individer och grupper som tjänar stort på att ifrågasätta klimatrörelsen. Vi får inte låta oss förledas av dessa opinionsbildare, utan självklart ställa upp på de kommande generationernas sida i kampen för en livskraftig framtid.

Själv hoppas jag att den kraftfulla opinionen som formulerats i den världsomfattande rörelsen ”Fridays For Future”, snart skall tvinga våra politiker till ett nationellt handlingsprogram som genomsyrar varje departements ansvarsområde. För att åstadkomma detta krävs parallellt att aktivera demokratiska forum som bidrar till att formulera verkningsfulla åtgärder.

Erik O. Sjödin, Fridays For Future, Kramfors

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel