Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kärnkraft är skadligt för miljön – vi behöver bygga energisystem som är hållbara

Att fortsätta driva miljöskadlig och olönsam kärnkraft vidare, på skattebetalarnas bekostnad, visar på stora brister i kunskap om ekonomi och miljö.

Kärnkraft är inte en miljövänlig energikälla. Kärnkraften förutsätter att uran, som är en ändlig resurs, ständigt bryts och konsumeras. Uranbrytning gör stor miljöskada och förgiftar de områden där gruvorna finns.

Det mycket giftiga avfallet, som blir efter att uranet använts i kärnkraftverken, kräver säker förvaring i tusentals år. Ett problem som inte är löst fast vi haft kärnkraft i många år.

Utöver riskerna med avfallet är konsekvenserna vid en större olycka något varken vi i Sverige eller världen behöver fler av. Konsekvenserna av det radioaktiva nedfallet efter haveriet i Tjernobyl är fortfarande med oss som drabbades.

Att driva vidare olönsam kärnkraft vore även skadligt för klimatet. Det finns de som tycks tro att det är gratis att driva gammal kärnkraft vidare. Ägarna väljer själva att stänga äldre reaktorer av ekonomiska och säkerhetsmässiga skäl. Efter den stora kärnkraftsolyckan i Japan, som gjorde delar av Japan obeboeligt, ställer EU högre krav på säkerheten. Det innebär att det krävs mycket stora investeringar för att driva kärnkraften vidare. Samtidigt investerar kärnkraftsägaren Vattenfall i ny vindkraft, även utan stöd. Det betyder alltså att vi kan producera mer koldioxidneutral energi med vindkraft och andra förnybara energikällor, per satsad krona, än om vi investerar i den kärnkraft som ska avvecklas. Här visar de som tror på kärnkraften en häpnadsväckande okunskap i hur man förvaltar resurser på ett effektivt sätt. Sådan miljöpolitik är både ineffektiv och slösaktig.

De populistiska kärnkraftsutspel som pågår just nu, är också ett hot mot det svenska näringslivet.

Vi får miljövänligare och större mängd klimatsmart el genom att investera i förnybart. I Sverige kommer det i närtid att installeras dubbelt så mycket ny förnybar energi som de fyra gamla reaktorerna som stängs.

De populistiska kärnkraftsutspel som pågår just nu, är också ett hot mot det svenska näringslivet. Näringslivet vill ha långsiktiga spelregler för att kunna investera. Just detta har man fått i och med den breda energiöverenskommelsen. Därför vill till exempel branschorganisationen Energiföretagen att energiöverenskommelsen ligger fast.

Förnybar energi kan nu byggas i stora mängder utan stöd. Vi behöver en utveckling som gör det möjligt att använda de stora mängderna förnybar energi i elsystemet bättre. Därför behöver vi bygga ut elnäten, samtidigt som vi möjliggör för ny innovativ teknik som gör energin mer effektiv, flexibel och möjlig att lagra.

Vi behöver bygga energisystem som är hållbara och miljövänliga. Lösningen är 100 procent förnybar energi.

Linus Lakso (MP), vice sammankallande i Miljöpartiets partistyrelse

Brita Wessinger (MP), distriktsordförande i Miljöpartiet Västernorrland, ledamot av Miljöpartiets partistyrelse

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel