Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kan någon förklara nyordningen med privata brunnar?

Skulle vara väldigt spännande att få höra någon som är kunnig och har rätt kunskap om de privata brunnarna som vi har på landet. Nu ska det ju skiljas på det rinnande och det lite fastare i brunnen. Man ska först suga ut det rinnande och sen det lite fastare för att sedan spola tillbaka det rinnande. Till vilken nytta? 

Om brunnen fylls efter tömning med det som varit i brunnen igen så är ju brunnen full på nolltid och det kommer ju ut i naturen fortare och det är ju det alla miljömänniskor tycker är så farligt.

Är det inte bättre att suga ut hela brunnen som det är meningen och istället ta hand om det på ett bra sätt. Brunnen blir ju full tillslut i alla fall, men de kubikmeter som kommer till reningsverket är ju i alla fall bättre i så fall. Som det är nu så går det ju mycket saktare och är ju miljömässigt inte bättre, när en tankbil ska stå på högt varv och spy ut en massa avgaser i onödan.

Men detta är väl början till kommunen ska tvinga folk att få lägga skyhöga utgifter på nytt avlopp. Har fått höra av de som jobbar med att tömma brunnar, att detta är ett påhitt av några som inte alls vet vad som fungerar i verkligheten, utanför kontoret.

Jag bara undrar

SVAR DIREKT

Från och med i år har Miva i vissa områden börjat använda en ny tömningsmetod i samband med slamtömning. Deltömning innebär att slambilen har två fack för att kunna separera slam och vatten i var sitt fack. När allt slam sugits upp ur brunnen förs vattnet med alla mikroorganismer tillbaka till brunnen samtidigt som det syresätts. Kvar i bilen blir slammet. Metoden är inte unik för Örnsköldsvik utan blir allt vanligare runt om i Sverige.

Deltömning med tvåfacksbil minskar transporterna väsentligt jämfört med heltömning. Framförallt om det är långa transportavstånd till avlämningsplatsen, vilket det ofta är i vår kommun. Med deltömning kan vi i normalfallet minska en transport till avlämning per arbetsdag. Slamtömningen kan utföras mer rationellt samtidigt som vi minskar mängden koldioxidutsläpp. En annan fördel är att bakteriefaunan finns kvar i brunnen efter slamtömningen och gör att brunnen fungerar som den ska direkt efter tömning.

Är man van vid heltömning och tittar ner i sin brunn efter en deltömning kan man tro att jobbet är ogjort, men en fungerande brunn med tillhörande infiltration fungerar inte som en sluten tank. Brunnen har till uppgift att avskilja slammet från vätskan som i sin tur ska filtreras ut i marken. Ett genomsnittligt hushåll förbrukar cirka 400 liter vatten per dygn, vilket innebär att även brunnar som tidigare heltömdes blev fulla igen inom en vecka.

Traditionell heltömning fortsätter att förekomma under en övergångsperiod och alltid vid tömning av slutna avloppstankar eftersom sådana inte är slamavskiljande.

Lars Westberg, kommunikationsansvarig Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel