Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Julshoppingen känns oerhört skrämmande i år – Ö-viksborna måste bli bättre på att respektera varandra

Julen närmar sig med stormsteg och likaså tider för julshopping. Något som brukar vara något att se fram emot, men som i år känns oerhört skrämmande.

Trots att vi just nu lever i en pandemi och har gjort det i drygt nio månader kommer det fortfarande finnas människor som julhandlar precis som alla andra år. Och det är just det som känns så skrämmande.

Veckan innan jul brukar bland annat den stora parkeringen utanför Stora Coop och Systembolaget vara fylld till max. Man har kunnat se personer iklädda reflexväst stå och vinka på parkeringen för att få trafiken att flyta på. När man lyckats parkera bilen och tagit sig in på affären kan man känna det skulle funnits reflexklädda personer även där.

Det är folk överallt och det inköp man planerat tar betydligt längre tid än vad man föreställt sig. Man stannar upp i butiken för att bocka av inköpslistan, trängs bland hyllorna med andra sällskap och får stå i långa köer när det är dags att betala.

Redan nu finns det människor som inte visar respekt och håller avstånd mellan varandra. Markeringarna som butikerna satt på golvet för att påminna oss om att hålla avstånd ignoreras. Hur kommer detta fungera när det nu blir dags för den årliga julhandeln?

Att julhandla i sig är inget problem. Problemet kommer när stadens befolkning inte visar respekt för varandra och det rådande läget. Vi måste börja inse att årets julfirande inte kommer kunna ske på samma sätt som vanligt. Vi kommer behöva begränsa hur många av våra nära och kära vi träffar under julhelgen. Och likaså behöver vi tänka oss för innan vi ger oss ut i affärer och gallerior inför julen.

Kanske är det dags för butikerna att se över om de kan göra något mer för att begränsa att detta sker. Men det är även dags att var och en av oss börjar dra vårt strå till stacken. Vad kan vi göra för anpassningar för att minimera smittspridning? För att vi någonsin ska kunna återgå till det som en gång kallades normalt är det dags att agera. Det är dags att tänka om och tänka säkert för oss själva och våra medmänniskor.

Oroad julfirare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel