Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jourhavande präst och SOS Alarm tar inte semester

Sjukdom och sorg, arbetslöshet och ensamhet, ökat våld i nära relationer – listan kan göras lång över anledningar till ökad oro sedan coronaviruset började spridas i vårt land.

Relationsproblem, som ofta uppstår under sommarsemestern, märks redan nu efter coronavårens olika påfrestningar på familjelivet.

Genom nödnumret 112 hos SOS Alarm kan allmänheten komma i kontakt med Svenska kyrkans tjänst Jourhavande präst för akut samtalsstöd.

Under våren behövde telefontiderna utökas för Jourhavande präst och tjänsten har bemannats med fler präster. Behovet av samtalsstöd blev stort. Den färska halvårsstatistiken visar att telefonsamtalen ökade med nära 50 procent under mars-juni jämfört med samma period förra året.

Det har gjorts olika undersökningar om svenskarnas känslor och psykiska mående i den pågående krisen, och nu märks en minskad oro i och med sommarens positiva inverkan på många av oss. Men fortfarande råder ett allvarligt läge och än finns en utbredd oro i vårt samhälle.

Svenska kyrkans Sifoundersökning i juni visar bland annat att de yngre generationerna är mer oroliga än de äldre för att närstående ska bli smittade och sjuka. Ovissheten, att inte kunna träffa vissa personer under sommaren och oron över att den här situationen aldrig ska ta slut hör också till de största orosmomenten.

Dessutom känner sig var fjärde person mer ensam idag än när pandemin startade.

Med ökad ensamhet, oro och ovisshet kommer också ett ökat behov av stöd. Livräddning handlar inte bara om blåljusutryckningar, det handlar också i hög grad om medmänsklighet. Redan i januari märktes ett större behov av samtalsstöd, som kan ha berott på de aktuella klimatfrågorna. Sedan dess har trycket ökat betydligt.

Jourhavande präst finns för alla. Vi nås dels per telefon via nödnumret 112, dels via chatt och digitalt brev – och det kostar inget. Du skriver och pratar om det som är viktigt för dig, båda parter är anonyma och inget förs vidare.

Du når oss hela sommaren. Jourhavande präst och SOS Alarm tar aldrig semester.

Maria Khorsand, VD på SOS Alarm

Nina Sagovinter, nationell samordnare för Jourhavande präst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel