Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jan Sahlén (S): Den cyniska människosyn Kramfors kommun anklagas för slår tillbaka mot Olov Holst (M) själv

 
Problemet med social dumpning i Ångermanland
Visa alla artiklar

Den moderata kommunstyrelseordföranden Olov Holst (M) i Sigtuna upprörs i Märsta.nu den 7/10 mot anklagelserna om social dumpning i Kramfors.

I Kramfors kommun finns tomma bostäder och fastighetsägare som gärna vill se hyresgäster i sina bostäder. Kramfors kommun välkomnar också gärna nya invånare. På många orter i kommunen finns en social sammanhållning som ofta hjälper nyinflyttade tillrätta. Det är något vi är stolta över. Vi har förutsättningar att välkomna människor och möjliggöra deras nya etablering i kommunen.

När det kommer människor som haft att välja på att skriva under ett hyreskontrakt i Kramfors eller hamna på gatan i den kommun man levat och bott i flera år blir situationen en annan. Ofta vet inte personerna vart de kommit, de har förespeglats att all samhällelig service finns på orten och ibland har de inte ens pengar till uppehälle vid ankomsten.

Sanningen är att de tomma bostäderna ofta ligger på landsbygden, med långt till affärer, vårdcentral, barnomsorg mm. Busstrafiken på helgerna är för det mesta obefintlig. Att dessa människor flyttas utan att den mottagande kommunen kontaktas för att förbereda ankomsten är inget annat än förfärligt. Eller rättare sagt: Det är åt helvete! Inte nog med att hela ansvaret övervältras på en annan kommun – vilken människosyn står man för när man behandlar sina invånare på detta vis?

Och hur tänker ni Sigtunabor som inte blivit dumpade av den moderata kommunledningen? Känner ni er bekväma med moderaternas marknadsliberala tolkning av socialtjänstlagen?

Att Sigtuna inte är en rik kommun som tar och har tagit ett mycket stort ansvar för nyanlända fråntar inte Sigtuna kommun ansvaret för det sätt som människor de facto flyttas från kommunen. De ges ett ”erbjudande” de inte kan tacka nej till, flytta eller hamna på bar backe.

Den cyniska människosynen som Holst anklagar Kramfors kommun för att ha slår därför med full kraft tillbaka mot Holst. Han lägger ansvaret för hela frågan på regeringen, men frågan kvarstår; vilken människosyn har Olov Holst?

Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel