Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jag hoppas på upprättelse för biskopen – politiskt käbbel skadar kyrkan

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

Sofia Mirjamsdotter satte fingret på problemet som orsakat den infekterade konflikten i Härnösands stift i det hon skrev på ledarsidan 2020-09-28.

Biskop Eva är väl införstådd med vad kyrkoordningen innebär för Svenska kyrkan, vår folkkyrka. Vidare vet hon vilka personalresurser som behövs och vilka verksamheter som är viktiga för människor i alla åldrar. Det som ger ledning för detta är, förutom kyrkoordningen, Svenska kyrkans fyra ben: gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Detta sammantaget är vad som behövs för att leda arbetet inom Svenska kyrkan, Härnösands stift inget undantag.

Vi som valt att ställa upp i olika nomineringsgruppen för att vi tror på det kristna budskapet och tycker att de verksamheter och det engagemang för alla människor som kyrkan erbjuder står bakom biskop Eva.

De förtroendevalda som verkar tro att kyrkan ska styras som om den vore en kommunalt politisk organisation är fel ute. Det är som Sofia Mirjamsdotter skrev att ”Svenska kyrkan är inte vilken organisation som helst, utan en religiös sådan. Det är en Guds församling och för att förstå syfte och verksamhet bör man vara väl insatt i den kristna läran.”

Politiskt käbbel som kommer till uttryck genom att man inte förstår kyrkans uppdrag skadar vår kyrka. Genom Svenska kyrkan erbjuds verksamheter för människor från den yngsta till den äldsta. Insatser till människor i behov av stöd i vår närhet och långt borta. Gudstjänster, sång och musik och samlingar för tillfällen i glädje och sorg. Allt detta pågår runt om i vårt stift och för att det ska fungera optimalt behöver anställda och förtroendevalda vara väl förtrogna med vad kyrkans uppdrag är.

Jag hoppas och tror att denna konflikt ska klaras upp snarast och att vår biskop Eva Nordung Byström ska få upprättelse.

Karin Högberg, förtroendevald för POSK (politiskt obundna i Svenska kyrkan) och kyrkvärd i Stigsjö församling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel