Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jag ber ödmjukast – tänk om och ändra förslaget om demensavdelningen i Ullånger!

Artikel 79 av 79
Besparingarna i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Jag blir både arg och ledsen.

Så sa min konfirmationspräst Viktor Järnefors i Ullånger i början av 1940-talet när han kommit i konflikt om någonting. Jag säger detsamma idag när jag läser i TÅ att bemanningen på en demensavdelning på Sundbrolund i Ullånger ska minskas.

Avdelningen har sedan tidigare haft 16 platser med mycket svåra förhållanden både för boende och personal. Det här resulterade i att avdelningen drabbades av flera fall av lårbensbrott och andra skador. Då tillfördes resurser för att halvera platserna till två mindre avdelningar och man kunde sluta medicinera bort oron och ångesten. Efter förändringen försvann även fallen och lårbensbrotten, och både boende (jag gillar inte ordet brukare) och personal mådde bättre.

TÅ skriver: "Faktum är att resultatet blev så bra att demenssamordnaren bad representanter från Blåklinten att åka ut i länet för att berätta om hur de lyckats." Men nu ska enligt förslaget 14 timmar per dag sparas in, vilket gör att personalen befarar att de snart är tillbaks i det tidigare kaoset. Besöken ute i länet för att tala om hur det fungerar i Ullånger värderas tydligen inte alls.

Vad tycker demenssamordnaren? Hur mycket sparar välfärdsnämnden i reda pengar, Gudrun Sjödin (S)? Och Inga-Lena Arkeflod, hur tolkar jag ditt uttalande? "I det här skedet handlar det alltså inte om direkta sparbeting, förutom minskning av antalet platser. Det kommer därför troligen att behövas mer framöver."

Detta gäller omvårdnad för våra allra svagaste medmänniskor, släktingar och vänner. Människor som genom sina sjukdomar saknar möjlighet att påverka sina återstående liv. Som är helt beroende av att den fina personal som valt sitt yrke för att hjälpa oss människor när ingen annan hjälp finns. Ge dem chansen att fortsätta som idag, använd både hjärna och hjärta när besluten fattas. Jag är gammal och inte naiv, jag känner till kommunens ekonomiska sits, men jag ber ödmjukast, tänk om och ändra förslaget.

Som avslutning vill jag använda ytterligare ett citat från programmet Kvällsöppet i SVT 1 för rätt många år sedan. I en diskussion sa dåvarande biskopen i Stockholms stift Caroline Krook i ett hetsigt inlägg ”Det här måste stoppas, annars går det rakt åt helvete!”

Vänligen

Folke Bohman, Ullånger

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel