Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Jag är inte stolt över stiftsstyrelsen – min egen nomineringsgrupp inkluderat

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

I Svenska kyrkan finns 13 stift och varje stift leds av en biskop. I biskopens uppgifter ingår enligt regelverket: Att förkunna evangelium i ord och handling, ha ansvar för att evangelium förkunnas rent och klart och för att sakramenten förvaltas enligt kyrkans bekännelse och ordning. Vidare svara för ledning och tillsyn, vårda och värna kyrkans enhet, viga präster och diakoner samt kalla präster och diakoner till överläggningar. Biskopen är andlig ledare i sitt stift och leder också arbetet i domkapitlet och stiftsstyrelsen. Dessutom har biskopen uppdrag för hela Svenska kyrkan.

Att det krävs 100% arbetstid till allt detta är lätt att förstå. Cirka 5 procent av den totala arbetstiden utgörs av att leda stiftsstyrelsen i egenskap av ordförande, enligt uppgift.  Att stiftsstyrelsen väljer att säga upp biskop Eva Nordung Byström om hon inte avgår frivilligt utan att en opartisk konsult anlitats för att gå till botten med orsakerna till att medarbetarna vid Härnösands stift upplever brister i arbetsmiljön är minst sagt märkligt.

Att endast två av elva ledamöter har reserverat sig mot beslutet att avskeda biskopen smärtar. Är det möjligt att biskopen har misslyckats så fatalt som ordförande för stiftsstyrelsen samtidigt som hon sköter resterande del av sitt uppdrag som omfattar 95% utan anmärkning? Misslyckas hon så till den milda grad som ledare för stiftsstyrelsen att hon inte är värd att vara en del av den arbetsmiljöutredning som alla berörda medarbetare självklart har rätt till?

Jag är inte stolt över de förtroendevalda i stiftsstyrelsen som driver linjen att biskopen ska avsättas, det gäller företrädare för alla nomineringsgrupper, POSK (partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) inkluderad, som jag själv företräder på pastoratsnivå. Jag vet att vi är många som värnar Svenska kyrkan, dess biskop, domprost, präster, diakoner, musiker och övrig personal.

Alldeles väldigt viktigt att nomineringslistorna inför nästa kyrkoval 19 september 2021 innehåller namn på personer som ställer upp till val för kyrkans skull och inte för egen makt och prestige. Och att vi medlemmar från 16 år och uppåt går man ur huse för att lägga vår röst på den nomineringsgrupp vi föredrar och utnyttjar rätten att kryssa för tre personer vi tror är lämpliga för förtroendeuppdrag. Hoppet är det sista som överger människan sägs det, jag hoppas att biskop Eva blir kvar och jag hoppas på ett gott samarbete mellan förtroendevalda och anställda inom Härnösands stift. Samarbetet på pastoratsnivå fungerar utmärkt, det borde det kunna göra på stiftsnivå också!

Karin Högberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel