Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ja, Höga Kusten behöver kryssningsturisterna – besöksnäringen är viktig för vårt samhälle

Artikel 22 av 24
Tallink Silja kryssar till Höga Kusten
Visa alla artiklar

■ Replik på Katarina Östholms krönika: "Är Tallink Siljas turister verkligen vad Höga Kusten behöver?".

Kort svar på frågan ovan är ja, det är en del av vad Höga Kusten behöver för en regional utveckling. Anledningen är vi är många Högakustenbor som vill bo på en attraktiv plats som erbjuder arbetstillfällen, barnomsorg, vård, kulturbud, öppna landskap och restauranger med mera. En attraktiv och levande plats gynnar dig och mig, lockar besökare till destinationen och precis som Katarina Östholm skriver så kanske några besökare blir inspirerade att flytta hit.

Det är viktigt att framhålla att om det går bra för enskilda entreprenörer, så går det bra för samhället i stort. Anställda får behålla sina jobb, betalar skatt och kan bo kvar på orten. Docksta är ett exempel där driftiga entreprenörer skapar verksamheter och aktiviteter som lockar besökare och lokalbefolkning.

Resultatet blir en blomstrande landsbygd som gynnar alla och där ”här och nära” mat produceras. De senaste månaderna har det öppnats bryggeri, restaurang, utegym och en frisersalong. Som bekant fick även ortens grund- och förskola bygga ut med ytterligare en avdelning.

För att kunna erbjuda service på landsbygden är ett tillskott av människor en förutsättning för att kunna erbjuda boende och besökare en service som lockar unga att stanna kvar eller återvända.

Vi bor i ett attraktivt område med en helt fantastisk natur. Redan innan pandemin bröt ut var Höga Kusten en av Sveriges snabbast växande destinationer, i dessa tider har naturen som källa för återhämtning kommit att betyda än mer för många av oss. Vi är väl medvetna om att vi har ett världsarv att vårda och därför är vi många som tillsammans arbetar med att skapa en långsiktig hållbarhetsstrategi.

Avslutningsvis vill vi lyfta ETOURS rapport om ”Besöksnäringens roll för regional utveckling” i den ”konstateras att besöksnäringen spelar en stor roll för regional utveckling och livskvalitet. Effekterna är många och ofta komplexa, men fortsatta strategiska satsningar blir viktiga för att stärka långsiktigt hållbar utveckling som lockar till besök, inflyttning och kvarstanning och i förlängningen hela samhällets utveckling.”

Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande Härnösands kommun

Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande Örnsköldsvik kommun samt ordförande HK Dest AB

Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande Kramfors kommun, styrelseledamot HK Dest AB

Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande Sollefteå kommun

Mia Karlsson, vd Höga Kusten Destinationsutveckling AB

Torbjörn Ullsten, ordförande Höga Kusten Turism AB

Mikael Englund, vd Höga Kusten Turism AB

Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland

Jenny Edvinsson, verksamhetsledare Leader Höga Kusten

■ SVAR DIREKT:

Höga Kusten behöver alla sina entreprenörer och fler därtill – men jag tror att vi alla behöver anpassa oss till ett mer miljövänligt och långsiktigt hållbart samhälle. Jag är övertygad om att massturism i form av färjor och charter kommer att minska drastiskt. Inte minst av miljöskäl; en kryssningsbåt orsakar upp till tre gånger så mycket koldioxidutsläpp per passagerare och kilometer som ett flygplan.

Framtidens turister kommer att söka sig till socialt hållbara, småskaliga och genuina upplevelser som kan gå runt även utanför turistsäsong. Den jordmånen har vi gott om i Ångermanland.

Men: Att staten har vältrat över oproportionerligt stora kostnader på små kommuner och regioner leder, tillsammans med stark centraliseringsideologi, till att lokalsamhällen och landsbygd dräneras på samhällsservice och infrastruktursatsningar.

Det blir svårare att bo kvar och/eller driva företag. En tynande ortsbefolkning får svårare att ta emot turister. Ska vi ha hållbar lokalturism måste vi ha ett hållbart lokalsamhälle, och det kräver ett politiskt engagemang även på nationell nivå.

Katarina Östholm, kulturredaktör Tidningen Ångermanland & Örnsköldsviks Allehanda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel