Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ja, dödshjälp är förbjudet – men vems är skulden när bördan blir övermäktig?

 
Misstänkt dråp i Nordingrå
Visa alla artiklar

Annons

Med anledning av Susanne Sjöstedts krönika "När får man döda en människa?" angående tragedin i Nordingrå där en man nu misstänks för att ha berövat en kvinna livet genom en form av aktiv dödshjälp.

Ja Susanne Sjöstedt, dödshjälp är förbjudet i Sverige, oavsett hur mycket den drabbade lider och ber att få slippa ifrån, oavsett om det saknas någon enda gnutta av hopp om bättring i sjukdomen och lindring av de svåra smärtorna.

Att en älskande make sätter sin livskamrats önskemål framför hänsynen till de konsekvenser handlingen kan få för honom själv, går - faktiskt - att förstå.

Svårare är det att förstå när samhället sviker. När sjukvården inte hjälper, inte bryr sig om sjukdomar som inte kan ses i blodprover eller på röntgen. När omsorgen inte ger det stöd de kan ge.

Enligt media var kommunens nej till det stöd paret bett om ett av skälen till att den svårt sjuka kvinnan gav upp. Den lilla gnutta hjälp som gjorde skillnaden mellan svårt och outhärdligt.

Det här fallet är inte det enda i Sverige, eller i världen. Enbart bland de ME-sjuka finns det tusentals som funderar på döden som enda utväg.

Vilket ansvar har samhället? När ska våra politiker anslå pengar till forskning även till sjukdomar som huvudsakligen drabbar kvinnor? När ska sjukvården sluta ge upp om de inte kan bota men ändå hade kunnat lindra och trösta?

När ska kommunerna och Försäkringskassan börja sköta sina uppdrag igen - att anstränga sig för att se hur de bäst kan hjälpa - istället för att lägga sina krafter på att se hur de bäst kan slippa undan att betala?

När ska samhället sluta vältra över allt ansvar på svaga enskilda individer? För att sen ställa dem inför rätta om de dukar under för bördan?

Gertie Gladnikoff

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: [+] Döda kvinnan i Nordingrå hade varit ME-sjuk i flera år – Gertie Gladnikoff: ”Ingen människa ska behöva ha det så illa”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel